25.04.2024

Українською, будь ласка: де і якою мовою обслуговують тернополян в Україні

Креатор буд

Українська мова — єдина державна в Україні. Та нерідко ми стикаємося із російськомовним населенням. А як щодо отримання послуг рідною мовою.

Днями Уповноважений із захисту державної мови опублікував поради, як діяти, якщо ваше право на отримання інформації чи послуг державною мовою порушене. Отже, фіксуйте факт відмови, дзвоніть на “гарячу лінію”, подайте скаргу до Уповноваженого на поштову адресу. Ці нескладні вказівки можна знайти на його сторінці у Фейсбуці.

Ми ж запитали тернополян, чи принципово для них спілкуватися українською в інших містах і в які мовні ситуації вони потрапляли.

Частина опитаних нарікає на столицю. Там частина людей говорить російською, зокрема, і у сфері обслуговування. Але кажуть, коли чують українську мову – переходять також на українську. Були у тернополян і неприємні випадки відмови переходити на державну мову, але це рідкість.

У центрі Тернополя зустріли ми Ліду і Світлану, які зараз працюють у “зимовому містечку”. Кажуть, проблеми, якою мовою розмовляти, для них немає. Натомість, турбує жінок зовсім інше мовне питання. Це, зокрема, незрозумілі англомовні вивіски і написи, а також іншомовні слова у різних сферах, зокрема, банківській, де людина без відповідної освіти не одразу зрозуміє, про що мова.

А як щодо можливостей обслуговувати різними мовами туристів у Тернополі та області. Адже Тернопілля останні роки активно розвивають як туристичний регіон.

“Що стосується подій у місті. Багато є екскурсоводів які знають польську, які знають англійську мову. Я думаю це тому, що ми маємо два заклади вищої освіти. Є в нас і ексклюзиви. Є екскурсоводи, які можуть провести на італійській мові, на іспанській. В нас і для єврейських груп організовують невеличкі екскурсії”, — ділиться заступник начальника Управління туризму Тернопільської ОДА.

А от у районах наразі не такий багатий вибір, додає Ростислав. Та активно розвиваються і у цьому напрямку.

Також, під час QR-кодування історичних об’єктів області використовували три основні мови — українську, польську і англійську.

Російську, зауважує Ростислав Яцків, рекомендували додати для російськомовних туристів із пострадянських країв. Але, зауважує фахівець, і українську насправді всі добре розуміють.

Підсумовуючи можна сказати, для частини тернополян важливо, аби в інших містах до них зверталися українською надаючи інформацію чи послуги. Але зауважують, значних проблем із немає.

Додамо, із 16 січня 2021 року набувають чинності окремі норми закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Тобто вже від цієї суботи усі надавачі послуг зобов’язані обслуговувати та надавати інформацію в Україні українською мовою.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,