27.04.2024

Україна випереджає Єгипет, Боснію і Таїланд: у боротьбі з корупцією ми покращили результат і тепер на 104 місці

Ваша реклама

Корупції стало менше Україна отримала 36 балів з-поміж 100 можливих в Індексі сприйняття корупції за 2023 рік Наразі наша країна посіла 104 місце у світовому рейтингу, випередивши Єгипет, Боснію і Герцеговину та Таїланд. Завдяки чому вдалося покращити позицію та чи спостерігають позитивні зміни тернополяни – дізнавалися наші журналісти.

Корупції в Україні — менше! Тепер ми на 104 місці з-поміж 180 країн. Принаймні такі дані опублікувала Transparency International Ukraine. Наша країна має індекс сприйняття корупції на рівні 36 балів із 100, що дозволило їй випередити Єгипет, Боснію і Герцеговину і Таїланд.

Дослідження проводили з лютого 2021 року по вересень 2023 . Протягом цього часу Україна впровадила кілька ключових змін, кажуть аналітики, і саме це дозволило піднятись у рейтингу. Наприклад, Україна активно здійснювала нагляд та впроваджувала систему контролю за способом життя громадян, впроваджуючи електронний реєстр декларацій.

На позитивні зміни, за словами доктора юридичних наук Тетяни Дракохруст, вплинули конституційна спроможність наших антикорупційних органів. Це зокрема Національне антикорупційне бюро України і спеціалізована антикорупційна прокуратура України.

Крім того, міжнародні партнери надають підтримку Україні, оскільки країна є кандидатом на вступ до Європейського Союзу. Це на шляху до подолання корупції теж важливо.

“Є Європейська агенція ,яка займається цим питанням і також програми розвитку ООН,де в контексті конкретних напрямів є саме боротьба з корупцією і напрацювання законодавчих змін до нашого українського законодавства”, — каже Тетяна Дракохруст.

А всередині країни важливе завдання лягло на плечі громадських організацій. Адже саме вони контролюють і  протидіють корупції, активно моніторячи законодавчі процеси.

Проте, попереджає експертка, в майбутньому на Українськуу систему протидії корупції чекають виклики та загрози.

Чи відчули зменшення корупції у нашому місті? Про це ми вирішили запитати тернополян. Їхні думки — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини