19.04.2024

Кисневі концентратори: як на Тернопільщині рятують хворих на COVID-19

Креатор буд

Ускладнене дихання, висока температура та слабкість у тілі. З такими симптомами до інфекційного відділення Збаразької центральної районної лікарні на початку місяця госпіталізували близького родича пані Валерії — Анатолія. Зробивши всі необхідні аналізи медики поставили діагноз — коронавірус.

“Ми лікували все медикаментозно, як нам й порадили. З часом йому вже було важко лежати. Йому потрібно було постійно сидіти і дихати самостійно він вже не міг”, — розповідає жителька Збаража Валерія Жук.

Тоді чоловіка підключили до кисневого концентратора, адже його стан з кожною годиною погіршувався. Чотири дні Анатолій дихав за допомогою апарату, який зі слів рідних, врятував йому життя.

Три дні тому Анатолія виписали з лікарні. Зараз він вдома набирається сил після хвороби. Головний лікар Збаразької районної лікарні каже, врятувати життя хворому вдалось, в першу чергу, завдяки допомозі небайдужих. Адже саме благодійники вже майже рік підтримують лікувальні заклади Тернопільщини. І завдяки сучасній техніці лікарня оснащена всім необхідним для боротьби з COVID-19.

“На сьогоднішній день в нас на стаціонарному лікуванні 26 хворих. З них на кисневих концентраторах 11 чоловік і 6 на кисневій подачі загального кисню”, — говорить директор КНП “Збаразька центральна районна лікарня” Григорій Чепіль.

Загалом в Збаразькій районній лікарні є 23 кисневих концентратори. Два з яких напередодні передали представники благодійного фонду Петра Порошенка.

“Головна ідея — допомогти людям дихати і дати можливість жити. Ми не тільки передаємо ці концентратори в лікувальні заклади, мова де про Почаїв, Ланівці, Збараж, Чортків, Заліщики і Бучач, а й утримуємо і забезпечуємо їхнє функціонування”, — наголошує депутат Тернопільської обласної ради Степан Барна.

Волонтери впродовж минулого місяця передали ще 8 кисневих концентраторів в лікарні Тернопільщини.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,