04.05.2024

У Тернопільському районі – сварки через міні-ГЕС на Сереті

Ваша реклама

На території між селами Буцнів та Велика Лука, що на території Мишковицької сільради, на річці Серет працює міні-гідроелектростанція, а на мості через річку встановили греблю. Саме ця споруда стала причиною перепалок активістів і частини місцевих жителів із власником міні-ГЕС.

Керівник ГО “Протидія корупції та моніторинг екології «Скеля»” Андрій Об’єщик каже, що таке перегородження річки є самовільним, адже відповідних записів у кадастровій карті немає.

Але власник міні-ГЕС, директор ПМП “Люкс” Роман Дерень показує проєкти і дозвільні документи, відповідно до яких, зауважує,  працює і його ГЕС і гребля через міст. Каже, має всі документи для того, щоб розуміти, що міст на вищезгаданій території виступає, як гребля. Все ж, зізнається, наразі права на користування цим мостом – не має. Та намагається вирішити це питання і звернувся до Буцнівської сільської ради, щоб цей міст взяти в оренду. Запевняє, що обслуговуватимуть його за кошти підприємства, а тому громаді це вигідно.

Активісти ж мають і ряд інших зауважень щодо роботи міні-ГЕС та греблі. Зокрема, кажуть, там відбувається замулення, вода стоїть та немає міграції риби. Додають, через греблю людям підтоплює городи.

Натомість власник ГЕС пояснює, що рибовивідні канали робляться для риб, які мігрують вверх по течії. Це, так звані, червонокнижні риби виду лососевих, які в Сереті не водяться. Тому проєктом не передбачено встановлення такого каналу.

Ще одна проблема – затоплення. Не в останню чергу через часті зливи річка стала потроху підходити до городів селян. Роман Дерень запевняє –  офіційних скарг від жителів не отримував. Каже, навпаки, дякували, бо піднялась вода в криницях, а рибалки – бо почала водитись риба.

Оцінка впливу на довкілля – дозвільний документ, який наприкінці 2017-го року прийшов на зміну екологічній експертизі. Як повідомили в обласному Управлінні екології та природних ресурсів ТОДА, відповідної оцінки суб’єкту господарювання – ГЕС, не видали, адже побачили порушення. Зокрема, зауважує заступник начальника Управління Олександр Панчук, в поданих матеріалах не було прив’язки до місцевості, які б вказували на точні координати будівництва об’єкту.

Роман Дерень має пояснення і щодо цього. Зауважує, тоді, у 2018 році, йому не відмовили видавати Оцінку впливу на довкілля, а направили на доопрацювання. І показує рішення суду, яким закрили провадження, де Державна екологічна інспекція в області позивалася до приватного підприємства стосовно оцінки впливу.

Таким чином, каже Роман Дерень, має усі дозвільні документи і його ГЕС працює відповідно до закону: має дозвіл на початок будівництва та сертифікат, який підтверджує готовність до експлуатації. Таким чином всі заяви, що його міні-ГЕС працює не законно – відкидає.

Активісти ж звернулися до поліції, аби там встановили, хто має рацію, і чи все законно. Саме правоохоронці мають поставити крапку у цій справі.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,