14.05.2024

Обов’язкові чіпи та паспорти для тварин: зоозахисниці розповіли про плюси і мінуси

Креатор буд

Українські законотворці хочуть встановити єдині правила ідентифікації та реєстрації тварин. У разі невиконання умов передбачений штраф. Йдеться про чіпування та паспорти.

В такому випадку кажуть, це допоможе виявляти, контролювати і ліквідовувати хвороби тварин. Крім того, тварину можна буде знайти у разі її зникнення, або ще одне – якщо домашній улюбленець нападе на когось – знатимуть, хто саме є власником, і він нестиме відповідальність.

Свідомі власники домашніх улюбленців вважають, що реєструвати тварин необхідно, насамперед, для їх благополуччя та контролю. До прикладу тернополянин Андрій розповідає, що свого улюбленця чіпував відразу як купив. Продовжує, за кордоном – це обов’язкова умова для утримання тварини.

Власники ж, які мають домашніх улюбленців, але не зареєстрували їх, пояснюють, не знали для чого це потрібно робити. Дехто навіть не чув, що існують установи, де домашніх улюбленців чіпують.

Підтримують зміни і зоозахисники, які запевняють, що це допоможе не тільки контролювати домашніх тварин, а й змусить господарів нести за них свідому відповідальність. Засновниця благодійного фонду “Вірні друзі” Алла Ляпандра зауважила, що варто звернути увагу і на той аспект, що практично всі безпритульні тварини колись таки мали господарів, але ті виявились безвідповідальними.

Активісти кажуть, у деяких містах таких як Київ чи Львів – чіпування є обов’язковим давно. Зоозахисниці пропонують створити базу даних про ідентифікованих тварин та закликати власників реєструвати їх.

Голова ГО “Друзі Хатіко” Олена Дейнека зазначає, що така база повинна бути централізованою, започаткованою в межах місцевого самоврядування. Для того, щоб громадяни знали, що вони можуть прийти подати заявку та чіпувати свою тварину. Це допоможе знаходити загублених тварин. Така система допоможе відкрити можливість кращого поводження із тваринами в місті.

Варто говорити і про штрафи. Народні депутати пропонують встановити відповідальність за невиконання власниками тварин вимог чинного законодавства з ідентифікації. Сума – від двадцяти п’яти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів власників. А це – 425-510 грн. Таке покарання має змусити власників реєструвати тварин та нести за них відповідальність.

Активісти все ж побоюються, що знаючи про відповідальність, яку доведеться нести за чіповану тварину, власники не охоче будуть реєструвати своїх домашніх улюбленців. Проте, якщо законопроєкт таки підтримають – українці будуть зобов’язані це робити, як і за кордоном.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,