12.05.2024

Школу-інтернат у Бережанах трансформують у профільний ліцей

Креатор буд

Профільний ліцей академічного спрямування. Саме в такий заклад планують реформувати Бережанську школу-інтернат. До початку карантину тут навчалися 152 дитини. Це ті, чиї сім’ї опинилися у складних життєвих обставинах, позбавлені батьківського піклування, діти-сироти, діти, діти з інвалідністю, з особливими освітніми потребами.

П’ять років тому сюди разом зі своїми братами та сестрами потрапив Василь. Їх забрали із сім’ї, адже про них батьки не піклувались. Зараз йому 17, і він вже знає, яку сім’ю хоче створити. Головне, каже, вихованець “Бережанська обласна комунальна загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів з поглибленим вивченням трудового навчання” ТОДА, щоб діти були щасливими, і мали батьків, а не опинилися в інтернаті, як сам Василь.

Хлопець єдиний, хто вирішив залишитись в інтернаті. Його рідних братів та сестер взяли на виховання у будинок сімейного типу. Зізнається, сумує за ними. Чому зараз не з ними? Мабуть, дорослі не пояснили правильно, а, може, зманіпулювали, не розуміючи, що руйнують дитячу долю. Та у закладі хлопець має багато справ. Щодня тренується на футбольному полі та готується до навчання, адже вже є студентом вишу. Найбільше учнів поступили в заклад із Бережанського району та Бережанської ОТГ, школа-інтернат почала виконувати соціальну функцію замість освітньої, при цьому із сім’ями фахівці не працювали – віддали дітей у заклад і забули про сім’ю.

Цілодобово у закладі перебувають 120 дітей – це ті, хто з понеділка по п’ятницю і ночують в інтернаті. Діти так живуть у закладі цілими сім’ями – 30 сімейних груп – братів та сестер.

Зараз, під час карантину, коли всі вихованці інтернату поїхали по домівках зі своїми батьками, 38 дітей все літо провели в стінах закладу. Як їм тут? Кажуть, що весело, але очі сумні. Для більшості цих дітей термін перебування в інтернаті становить половину або більшу половину їхнього життя. Життя за чітким режимом, регламентом, без особистих речей, власного робочого столу, альбому із фотографіями… без права вибору, що їсти, коли лягати спати, чим займатися.

Ключова експертка проєкту “Реформування інтернатних закладів у Тернопільській області” Лариса Пєтушкова розповіла, що третина цих дітей не бачаться зі своїми батьками. У них немає тісних емоційних зв’язків. Тобто, це діти з порушеною прив’язаністю. Діти, які в результаті мають емоційні, поведінкові порушення. Їм буде складно потім налагодити свої сімейні стосунки, збудувати свою сім’ю, каже Лариса Пєтушкова.

Експерти пояснюють – більшість дітей після реформування повернуться у свої сім’ї. Із ними повинні працювати фахівці на місцях. Для тих дітей, які мають статус сироти чи позбавлені батьківського піклування – створюють інші сімейні форми виховання. Це дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї. Для тимчасового розміщення дітей створюються патронатні сім’ї.

Координатор проєкту “Реформування інтернатних закладів у Тернопільській області” Володимир Вовк каже, що пріоритетом №1 в цій реформі є діти. І тому команда концентрується на оцінці потреб дітей, які на сьогоднішній день перебувають в таких закладах, в тому числі, і в Бережанах.

Щодо Бережанського інтернату, то він один із тих закладів який потрапив під реформування, адже новим законодавством не передбачено існування шкіл, у яких є класи інтенсивної педагогічної корекції. Лариса Пєтушкова зауважує, що ще з 2017 року новим законодавством передбачено, що діти не мають вчитися в таких закладах. Був відсутній набір в такі класи і в чинному законодавстві зазначено, що такі діти мають навчатися в загальноосвітніх навчальних закладах з інклюзивною формою навчання.

Тож, Бережанську школу-інтернат реформують в профільний ліцей академічного спрямування. Старшокласників готуватимуть до вступу у вищі навчальні заклади. Вони поглиблено вивчатимуть предмети, які самі ж оберуть.

Директор “Бережанська обласна комунальна загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів з поглибленим вивченням трудового навчання” ТОДА Володимир Старко каже, що такі зміни – лише на краще. Додає, згідно з Законом, навчання розділяють на три рівні: початкова, загальна школа. 10-11 класи це діти, які по завершенню навчання мали би поступати у вищі навчальні заклади, це діти, які для себе вибирають наукову, просвітницьку роботу, які бачать себе учнями профтехучилищ, коледжів.

Реформування реалізовують поступово. Оновлений заклад повинен запрацювати у 2024 році. Для цього проводять навчання для вчителів, працюють над підвищенням їхньої кваліфікації, а також шукають нових спеціалістів. Вже зараз вчителі самі  вчаться створювати в закладі інклюзивне середовище і з нового навчального року учні підуть не в спеціальні, а в інклюзивні класи. А за цей час поступово діти мають повернутися у свої родини чи мають бути влаштовані у сімейні форми. Потрібен час, щоб підготувати сім’ї, дітей, організувати послуги, підготувати школи. Час, щоб прийняти рішення в найкращих інтересах кожної дитини.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,