04.05.2024

Є вирок у справі вбивства кременецького активіста Віталія Ващенка

Креатор буд

Вирок винесли. Виконавці вбивства кременецького активіста Віталія Ващенка будуть за ґратами. Чотирьом обвинуваченим, а це підозрюваний в організації злочину Олександр Закутній, два виконавці Максим Кондратенко і Олексйю Цимбалюк, а також пособник Станіслав Бабенко, озвучили вирок. У судовій залі був присутній лише Олександр Закутній.

Зазначимо – прокурор клопотав про довічне ув‘язнення вбивць активіста. Проте, суд прийняв інше рішення.

Відтак, Кондратенку та Цимбалюку суд призначив по 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна та відшкодування моральної шкоди потерпілій у розмірі по 600 000 гривень.

Закутньому – 10 років позбавлення та відшкодування моральної шкоди потерпілій у розмірі 600 000 гривень.

Бабенку – 8,6 років позбавлення волі та відшкодування моральної шкоди потерпілій у розмірі 300 000 гривень.

Активісти, які слідкували за справою, кажуть суд де-факто відпустив виконавців вбивства Ващенка. І тому вони рішенням не задоволені. Кажуть, на засіданнях обвинувачені намагалися всіляко уникнути покарання, виправдовуючись, що не були знайомі з Віталієм та у них були інші мотиви поїздки на захід України.

Активіст Назар Сарабун каже, що суд таким вироком показав, що в нашій країні можна вбити активіста і, фактично, рішенням суду можна вийти на волю майже безкарно.

Також Назар Сарабун розповідає, зважаючи на усі обставини справи, замовника досі не знайдено. А це – чи не найголовніше.

Незадоволена вироком і дружина Віталія Ващенка. Жінка каже, після консультацій з адвокатом подаватиме апеляційну скаргу.

Також Наталю Ващенко обурили ще кілька фактів, які суд не взяв до уваги. До прикладу, виключили складову вчинення злочину з особливою жорстокістю. Адже, каже, багатьма експертизами і свідченням експертів у суді доводили зовсім інше. Також жінка не розуміє чому  УГЗ виключено, тобто розділені статті для виконавців та організатора і пособника.

Нагадаємо, Віталія Ващенка побили на власному подвір‘ї ще у 2016 році. Чоловік за три години помер в реанімаційному відділенні лікарні. Віталій був депутатом Кременецької міськради, представником ГО “Народна рада”. Друзі та знайомі стверджують, що активіста вбили через його громадську і політичну діяльність.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,