08.05.2024

Правки Бужанського: що кажуть нардепи про скандальний законопроєкт

Креатор буд

Депутати «Європейської солідарності» б’ють на сполох – законопроект нардепа Максима Бужанського пропонує скасувати обов’язкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою.

Також, в разі ухвалення пропозицій, скасовується перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання. Частина нардепів вважають, що  це тотальна русифікація української освіти.

До прикладу, народний обранець Володимир В’ятрович каже, що те, що пропонує пан Бужанський – це дискримінація українських школярів, які не отримують нормальної можливості швидше перейти на українську мову, швидше адаптуватись в україномовному суспільстві. Насправді, переконаний нардеп, ініціатива Бужанського заважає українським школярам.

Показово, що монобільшість планувала поставити законопроект Бужанського на 16 липня – тобто в 30-ту річницю підписання Декларації про державний суверенітет України. На думку ексспікера Верховної Ради та діючого депутата від опозиції Андрія Парубія – це не співпадіння, а частина гібридної війни Росії проти України. Він каже, що зараз необхідно продемонструвати те, що мова українцям не байдужа і вони готові за неї боротися.

Нагадаємо, закон про мову став одним з головних надбань 8-го скликання Верховної Ради. Його ухвалення супроводжувалось численними міфами про можливі утиски мов нацменшин – жоден з яких за рік дії закону так і не підтвердився.

П’ятий президент України Петро Порошенко зауважує, що розквіт української мови після століть тотальної русифікації – це місія, яку нам належить звершити. Повага до прав людей, які говорять російською та іншими мовами – це теж важливо. Це європейська практика, якої ми повинні неухильно дотримуватись. Порошенко переконаний, що люди доволі швидко впевняться, що новий закон на це жодним чином не зазіхає.

Нардепи кажуть, міфи про утиски російської мови в Україні живуть виключно в фейках російської пропаганди. Тому депутати «Європейської Солідарності» закликають патріотичні сили протистояти спробам русифікації української освіти та спробам переглянути закон про мову.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,