27.04.2024

Медицина, декомунізація, бюджет: про найголовніше говорили депутати на сьомій сесії Тернопільської облради

Креатор буд

Сьома сесія Тернопільської обласної ради. Сьогодні тут головував Володимир Болєщук. Після того, як звільнили Михайла Головка, саме Володимир Болєщук виконує обов’язки керівника Тернопільської обласної ради. У сесійній залі сьогодні кворум був, тож брали до обговорення головні питання краю. У порядку денному таких 119.

Найперше депутати підтримали і скерували до центральної влади звернення щодо споруд Миколаївського собору в місті Кременці. Їх вимагають повернути державі з незаконного користування УПЦ (МП). “За” проголосували 53 із 54 присутніх депутатів.

«Тобто гасло «Українські святині — українському народу» зараз набуває такого справжнього, реального змісту», — відзначає перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук.

«Сьогодні там працівники Нацполіції, СБУ, виконавчої служби виконали рішення суду. Тому що ми завжди попереджували, що цей процес має йти згідно чинного законодавства. Це не може бути свавіллям. Ми пройшли ряд суддів — це Тернопільський суд, це Львівський апеляційний суд, це київські суди. Є рішення всіх судів в нашу сторону. Закінчився договір оренди, вони повинні були звільнити храм», — каже начальник Тернопільської ОВА Володимир Труш.

Обговорюючи важливі питання, зупинились й на бюджеті 2024 року. Коли країна у стані війни, то ним займаються не депутати облрад, тому в ОВА опрацюють усі цифри і вже у перших числах грудня бюджет буде формуватись й прийматись розпорядженням начальника адміністрації.

У зв’язку з медичною реформою, депутати порушили й питання реорганізації медичних закладів області.

«Сьогодні депутати прийняли про приєднання обласної Микулинецької лікарні реабілітації до Тернопільської обласної клінічної лікарні. Також прийшло рішення про приєднання хоспісу в Плотичі до Тернопільської обласної клінічної лікарні», — заявляє директорка департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОВА Ольга Ярмоленко.

Ці заклади приєднуються у вигляді філій, усі працівники залишаються на своїх робочих місцях, а спектр медичних послуг може стати навіть розширенішим, додає керівниця. Ці зміни роблять з метою збільшення реабілітаційних ліжок.

Обговорили на сесії і питання про посилення заходів з декомунізації та деколонізації Тернопільщини. Така ініціатива дасть можливість органам влади й місцевого самоврядування позбутися усього радянського.

«Це питання сьогодні набуває актуальності і ми спільно з військовою адміністрацією створимо координаційну раду з істориків, з фахівців цього питання, залучимо керівників комунальних підприємств, голів громад для того, щоб завершити все ж таки цей процес, щоби в тернопільській області жодного символу цього режиму не залишилося», — наголосив Володимир Болєщук.

Крім того, депутати облради, які воюють на фронті, сьогодні отримали нагороди різних рівнів. Зокрема, Богдан Бутковський – “Золотий хрест” від Головнокомандувача Збройних Сил України.

«Окрім якихось матеріальних речей є ще моральні речі. Тобто потрібно нагороджувати і живих, і тих, хто вже відійшов від нас, хто загинув, тому що потрібно, щоб і сім’ї пам’ятали, бачили вірніше, що суспільство пам’ятає цих людей, що їх подвиг не забутий», — каже Богдан Бутковський.

Своїм рішенням депутати присвоїли звання Почесних громадян Тернопільської області трьом воїнам, які за Україну віддали життя. Це Сергій Король, Михайло Цимбалістий і Віталій Дерех.



Джерело | Т1 Новини