28.03.2024

Оновлені стандарти МОЗ: кому та коли рекомендують здавати ІФА-тести на “ковід”

Ваша реклама

Міністерство охорони здоров’я України оновило стандарти надання медичної допомоги при коронавірусній хворобі (COVID-19). Про цей йдеться в наказі відомства № 2122, опублікованому на офіційному сайті, передає УНН.

Наказом визначені рекомендації щодо проведення ІФА-тестуання на “ковід”. Зокрема, вказується, що виявлення антитіл до SARS-CoV-2 має допоміжне значення для діагностики COVID-19 та основне значення для оцінки імунної відповіді на існуючу чи перенесену інфекційну хворобу.

“Антитіла класу А (IgА) розпочинають формуватися і доступні для детекції приблизно за 2 дні від появи хвороби, досягають піку через 2 тижні та зберігаються тривалий період часу.

Антитіла класу М (IgМ) розпочинають виявлятись приблизно на 7 добу від початку хвороби, досягають піку через тиждень і можуть зберігатись впродовж 2-х місяців і більше.

Приблизно з 3-го тижня або раніше визначаються антитіла класу класу G (IgG) до SARS-CoV-2”, – йдеться у документі.

Тестування на антитіла до вірусу SARS-CoV-2 рекомендується використовувати в наступних випадках:

– додатковий метод діагностики гострої інфекційної хвороби (з урахуванням серонегативного періоду) при наявності клінічних симптомів та при наявності негативного результату дослідження методом ПЛР;

– скринінговий метод тестування медичних працівників, які безпосередньо надають медичну допомогу пацієнтам або проводять догляд за пацієнтами хворими на COVID-19 в умовах стаціонару, працівників лабораторій, які працюють зі зразками з дихальних шляхів отримані від пацієнтів хворих на COVID-19, працівників патологоанатомічних, судовомедичних бюро, відділень, які приймають участь у розтині тіла, в тому числі взятті зразків, інші медичні та фармацевтичні працівники, працівників Національної поліції, Служби безпеки Президента України, Управління державної охорони та інших осіб, які мають безпосередній контакт із Президентом України, працівників Національної гвардії, Держприкордонслужби, Держпродспоживслужби, призовників, військовослужбовців, працівників закладів закритого типу, соціальних працівників;

– встановлення факту перенесеної раніше хвороби при проведенні масового дослідження населення для оцінки рівня популяційного імунітету;

– для відбору потенційних донорів імунокомпетентної плазми;

– при плановій госпіталізації пацієнтів без ознак ТГРС та/або інших ГРВІ.

Як писав УНН, у ЦГЗ нещодавно розповіли про нові “ковід”-тести на антиген. Для них планують розробити нацрекомендації із застосування.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,