26.04.2024

Масово гине риба: жителі Золотопотіцької ОТГ звинувачують молочний комплекс у забрудненні ставка

Ваша реклама

“Екологічна катастрофа на Бучаччині!” – пост з таким заголовком на своїй сторінці у соціальній мережі опублікував Михайло Дячек. Чоловік пише, що в ставку, який знаходиться поблизу села Соколів, масово згинула риба. Наша знімальна група поїхала туди для того, аби з’ясувати – чому це відбулося?

На місці зустрілися з паном Михайлом з Бучача. Він розповів, декілька днів тому був проїздом у тому селі, тоді й побачив, що чи не вся риба в місцевому ставку загинула.

І навіть через кілька днів, вже в день нашої зйомки, мертвої риби вздовж берегової лінії – багато.

За попередніми підрахунками експертів з Держекоінспекції загинуло тут більше 7000 рибин. Місцеві жителі кажуть, така ситуація на цьому ставку трапляється не вперше.

Іван Михалків зазначив, що весною була така ж ситуація. Але тоді риба вижила, бо вода була глибшою.

Та чому в ставку між селом Соколів та селищем Золотий потік масово гине риба? Місцеві жителі називають одну з головних версій – діяльність місцевої ферми.

Люди підозрюють, що канавами з місцевого молочного комплексу  потрапляють в ставок нечистоти. Як результат – масова загибель риби та неприємний запах, який відчувається ще за десятки метрів до ставка.

А що з цього приводу кажуть у Золотопотіцькій ОТГ, на балансі якої і перебуває став. Їдемо туди, аби поговорити з головою громади – Ростиславом Кушиком. Він версію жителів села не відкидає. Каже, воду для дослідження взяли біля комплексу та в можливих місцях витоку.

Вирушила наша знімальна група і до того самого підприємства, аби почути пояснення. Це молочний комплекс ТзОВ «Бучачагрохлібпром». Та на територію  охорона Т1 новини не впустила. Від коментарів дирекція відмовилась.

Вже у Тернополі наша знімальна група телефонувала в обласну державну екологічну інспекцію. Напередодні фахівці цієї служби взяли проби води в ставку, де загинула риба. Кажуть, наразі з невідомих причин у водоймі впав рівень кисню, та от з якої причини – мусять з’ясувати. Результати будуть на початку наступного тижня. Фахівці кажуть, якщо рівень кисню спав саме через зливи нечистот, то винні понесуть відповідальність.

Завідувачка сектору логічного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами Держекоінспекції у Тернопільській області Тетяна Вовчук зазначила, що якщо виявиться, що у ставі риба загинула через те, що різко погіршилася якість води через забруднення, то розрахують збитки і передадуть інформацію у поліцію. В залежності від суми – і визначатимуть відповідальність винних осіб.

Поки ж результатів немає – працівники ОТГ чистять ставок, забираючи рибу, місточки, де раніше рибалили місцеві, пустують. А від смороду, кажуть – страждають і досі.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,