08.05.2024

“Культура приготування борщу” поповнить Нацперелік нематеріальної спадщини України

Ваша реклама

Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини поповнить 5 нових елементів, серед яких — “Культура приготування українського борщу”, передає УНН із посиланням на повідомлення міністерства культури та інформаційної політики.

Як повідомили у відомстві, днями відбулося чергове засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України.

За підсумками засідання Експертна рада рекомендувала МКІП включити до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини 5 елементів, серед яких — “Культура приготування українського борщу”.

Це важливий крок в рамках підготовки номінаційного досьє до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО, яку здійснює ГО “Інститут культури України”.

Ініціатива належить керівнику ГО – Євгену Клопотенко. На їхній сторінці у Фейсбук йдеться про те, що члени організації впродовж року збирали фото- відеоматеріали, згоди від носіїв елементу по всій території України, аби сформувати облікову карту для подачі на розгляд Експертної ради.

Заступник Голови Марина Соботюк ГО, зазначила, що під час експедиції найбільше вразив борщ з крові щойно заколеного кабана, який знайшли члени громадської організації під час експедиції до Щацьку, на Волині. «Загалом кожна громада, родина приймали нас охоче. Ми знайшли в кожному регіоні дійсно унікальні рецепти».

Окрім культури приготування борщу, до Національного переліку увійдуть:

Технологія створення клембівської сорочки “з квіткою”;

Великоднє гуляння “Водити Володара” в селі Розкошівка Теплицького району Вінницької області;

Борщівська народна вишивка;

Карпатське ліжникарство.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,