25.04.2024

Історична цінність: виставку унікальних карт представили у Бережанах

Креатор буд

Виставка карт, які ілюструють розвиток Бережан. Завдяки експонатам можна проаналізувати, як місто розбудовували, розширювали його територію та змінювали зовнішній вигляд.

На виставці представили копії оригіналів карт починаючи із 17 та до середини 20 століття.

“Це сучасне перевидання, але карти дуже цінні, важливі взагалі для України. Карти французького картографа, військового інженера. Для нас цікавим є 7 аркуш, тому що тут позначено місто Бережани, на 1650 рік воно було вже позначене”, — розповідає головна зберігачка фондів Державного історико-архітектурного заповідника у Бережанах Ірина Дубницька.

Бережанський замок, оборонні вали та забудови довкола. Такою є наступна карта, створена на початку 18 століття.

Серед усіх мап є три, які складали із військовими цілями. Тут детально описані вулиці і мікрорайони міста, його межі та зони.

Експерта каже, здебільшого карти у той час виготовляли на замовлення, та були й засекречені. Саме таку створити у Радянському Союзі.

“1959 року карта містить позначку “секретно”, оскільки в радянський період взагалі карти не були в такому загальному доступі як сьогодні. Їх можна було вивчати лише певним особам і під розписку, не виносячи з того приміщення, де воно знаходилось. Зараз цей гриф “секретно” не є дійсним”, — пояснює Ірина Дубницька.

І завершують виставку макетом Бережан. Створили його вже у 2009 році.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,