23.04.2024

Чи є життя на Марсі? Амбітна місія NASA стартувала

Ваша реклама

П’ятий марсохід NASA ще більший і важчий за своїх попередників. 30 липня 2020 року він відправився з Землі в подорож до червоної планети. Очікується, що для подолання 480 мільйонів кілометрів знадобиться сім місяців. Завданням нового марсоходу Perseverance стане пошук доказів того, що на Марсі колись існувало життя, пише ВВС Україна

За планом, марсохід сяде на поверхню Червоної планети 18 лютого наступного року. Він шукатиме там ознаки існування форм життя у минулому. Збиратиме зразки породи та ґрунту, а також вивчатиме клімат і погоду на Марсі.

Також Perseverance доставить на планету зразки матеріалів, з яких NASA планує робити скафандри для майбутніх висадок на Місяць та Марс. Завдання – перевірити, як на них впливатиме марсіанське середовище.

Окрім марсохода, на борту ракети Atlas V також перебуває вертолітний дрон. Раніше такі апарати ніколи не використовувалися у марсіанських місіях. NASA мають намір протестувати їх в атмосфері Марса.

Ознаки життя на Марсі

Науковий співробітник проєкту Кен Вілліфорд детально пояснює, що саме шукатимуть науковці на Марсі:

Зараз Марс ворожий до життя. Планета занадто холодна, щоб вода на її поверхні залишалася в рідкому стані, а тонка атмосфера пропускає багато радіації, яка потенційно стерилізує верхній шар ґрунту.

Але так було не завжди. Близько 3,5 млрд років тому вода текла поверхнею Марса. Вона вирізьбила канали, які видно й сьогодні, і наповнювала кратери. Щільніша атмосфера вуглекислого газу блокувала більше шкідливого випромінювання.

Вода є звичною частиною біології, тож видається правдоподібним, що стародавній Марс колись міг бути придатним для виникнення життя.

У 1970-х місіях Viking провела експеримент із пошуку сучасних мікробів у марсіанському ґрунті. Але його результати визнали непереконливими.

На початку 2000-х років марсоходи NASA отримали завдання шукати воду. Opportunity та Spirit знайшли потужні геологічні докази колишньої присутності рідкої води.

Марсохід Curiosity, який сів на Марс у 2012 році, виявив, що озеро, яке колись заповнювало кратер Гейл, у якому він приземлився, могло бути придатним для життя. Він також виявив органічні (тобто такі, що містять вуглець) молекули, які є основою для живих організмів.

Тепер марсохід Perseverance вивчить подібне середовище з інструментами, призначеними для виявлення біологічних ознак.

“Viking шукав наявне життя – тобто таке, яке могло б існувати на Марсі сьогодні. Водночас чинний підхід NASA полягає у дослідженні стародавніх середовищ, оскільки отримані нами дані свідчать про те, що Марс був найбільш придатним для життя протягом першого мільярду років”.

Детальніше про те, як проходитиме місія, можна тут.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: ,