28.03.2024

Зміни до другого етапу медреформи почнуть діяти з 1-го липня

Креатор буд

Міністерство охорони здоров’я переглядає тарифи для лікарів, заявив голова відомства Максим Степанов. Про це він повідомив у відповідь на прохання «допомогти зберегти» один з дитячих діагностичних центрів у Києві, де зарплата медичних працівників нібито не перевищує 2 988 гривень. Нормативні документи щодо перегляду тарифів та недопущення звільнення медпрацівників вже перебувають на узгодженні і повинні почати діяти з 1 липня.

«Мені здається, що в результаті цього експерименту мета була не тільки знищити вузьких спеціалістів і педіатрів, які працюють у тому числі в діагностичному центрі, а набагато більше позбавити нас медичних працівників», – заявив Степанов, не уточнивши, який саме «експеримент» він має на увазі.

Міністр додав, що МОЗ вже готує документи для перегляду фінансування медичних закладів.

«Що стосується перегляду тарифів, перегляду і недопуску закриття лікарняних закладів, звільнення лікарів та медичних працівників, то вже на погодженні є відповідні нормативні документи по внесенню змін, щоб, як я й казав, у нас було не було допущено фінансування менше, ніж було минулого року. Ці зміни, думаю, набудуть чинності з 1 липня і, відповідно, медичні заклади отримають відповідний фінансовий ресурс, який дозволить їм платити заробітні плати і, відповідно, не закриття та перебувати на тому рівні, на якому вони є. Цих заходів ми вживатимемо до кінця 2020 року», – сказав Степанов.

Він зауважив, що МОЗ відпрацьовує механізм того, як система охорони здоров’я функціонуватиме в 2021 році «і яким чином ми будемо відновлювати і будувати систему охорони здоров’я, що по суті було знищене».

8 травня ексочільниця МОЗ та ініціаторка медичної реформи Уляна Супрун пояснила, чому деякі медичні установи отримають менше коштів у зв’язку з медичною реформою.

За словами Супрун, суть трансформації полягала в тому, щоб змінити систему фінансування охорони здоров’я, аби пацієнт отримував безоплатну, безпечну і якісну меддопомогу, а кошти платників податків використовувались ефективно і «йшли за пацієнтом» в ті медзаклади та до тих лікарів, яких обирає сам пацієнт.

1 квітня 2020 року в Україні стартував другий етап медичної реформи. Заклади охорони здоров’я, які надають спеціалізовану чи вузькоспеціалізовану медичну допомогу, повинні працювати за принципом «гроші за пацієнтом».

4 травня президент України Володимир Зеленський закликав МОЗ доопрацювати медичну реформу.

Наступного дня міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що його відомство збирається виправляти помилки планування медреформи. Він заявив, що «медреформа у тому вигляді, в якому ми її отримали, означає звільнення близько 50 тисяч медичних працівників, закриття 332 лікарень – усе це через дефіцит фінансування».

За його словами, дефіцит фінансування спостерігається у 984 лікарнях із 1747, пише Радіо Свобода.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,