26.04.2024

Жителі села на Лановеччині прагнуть самостійно обрати ОТГ, до якої приєднатись

Креатор буд

Жителі села Лопушне, Лановецького району, уже кілька років вимагають, щоб їх приєднали до Збаразької ОТГ. У перспективному ж плані вказано, що Лопушне – це Лановецька громада.

Двічі серед селян проводили опитування і результати останнього, яке було у березні, показали, що 92% людей хочуть бути у складі Збаразької ОТГ.

Знімальна група Т1 Новини поїхала у Лопушне, щоб побачити, як відбудуться громадські слухання. Усюди розвішані оголошення про збори. Біля сільського клубу поступово збираються мешканці. Та серед них немає ані представників сільської ради, ні депутатів. Голова сільської ради, яка й ініціювала збори, також відсутня. Вона у відпустці. Заступницю також не застали, кажуть, вона у Тернополі.

Тим часом люди обурюються, бо влада села не змогла знайти час, щоб разом вирішити таке важливе питання. Ми ж таки шукаємо коментарі, тому їдемо до депутатки сільської ради Ганни Хрущевської. Вона, каже, хворіє тому і не прийшла на збори. А щодо громад, то дотримуються нейтральної позиції.

Повернувшись на зібрання бачимо у натовпі депутатів Лановецької районної ради. Розпитуємо і їхню позицію. Вони кажуть, що таке рішення має бути добровільним, все ж і на відстані варто звертати увагу.

Позиція більшості – Лопушне має бути лише у Збаразькій ОТГ. Отож, щоб до кінця зрозуміти ситуацію ми звернулись до експерта. Виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак здивований, адже уже пізно вносити зміни в перспективний план формування громад. Чоловік зауважив, минулої п’ятниці відбулось засідання Кабінету міністрів України, на якому остаточно затвердили центри і межі адмінтеродиниць. Тобто, фактично даним рішенням на території області затверджено та утворено 55 територіальних громад і вищезгадана сільська рада входить до Лановецької ОТГ.

Ігор Гірчак зазначає, що села могли вільно обрати ту чи іншу громаду протягом 5-ти років. Тепер же – рішення прийняли на рівні Кабміну і все, що залишається жителям – на виборах у жовтні обрати місцеве керівництво.

Жителі села Лопушне запевняють – будуть боротись до кінця й оскаржувати рішення. Проте чи вдасться внести зміни в перспективний план – невідомо. Адже для цього потрібно знову зібрати членів кабміну і навести достатньо доказів та аргументів, щоб думку жителів села на цьому етапі таки врахували.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,