26.04.2024

Жителі Монастирищини потребують фінансової допомоги, щоб справитися з наслідками негоди

Ваша реклама

Затоплені домівки та знищені урожаї. Тернопільщина досі потерпає від негоди. Стихія завдала шкоди сотням домівок по всій області. Через наслідки повені, люди залишилися навіть без питної води. Постраждалі втратили надію на допомогу від держави, адже Тернопільщину не включили до списку тих областей, яким виділяють кошти на ліквідацію наслідків стихії.

Наразі люди радіють тій допомозі, яку привозять волонтери та небайдужі. Житель села Вістря, Монастириського району, Ярослав Павлюк розповів, що вода піднімалася дуже раптово. Люди просто не встигали заховати своє майно. Каже, вода в садку стоїть досі.

Сьогодні пан Ярослав отримав крупи, борошно і питну воду. Це допомога волонтерів, її не вперше за тиждень потопів привозять тим, хто найбільше постраждав.

Депутат обласної ради Степан Барна каже, що команда «Європейської Солідарності» на Тернопільщині ніколи не була чужою до викликів, до людської біди. Чи це пандемія коронавірусу, чи це повінь – завжди готові допомогти там, де це  потрібно.

Ярослав Павлюк ж продовжує, оскільки вода не спадає, то і роботи з ліквідації наслідків негоди поки проводити неможливо. Для того, щоб дістатися подвір’я чоловік використовує човен. Також додає, що планує засаджувати город знову. Квасоля та кукурудза залишилися з минулого року, а кілька мішків картоплі передали небайдужі.

Сільська голова села Вістря Леся Грицак розповідає, що загалом підтопило десятки гектарів городів та домівок, у деяких будинках вода підійшла аж до підлоги. Загалом йдеться про 24 господарства, у 5-ти будинках під підлогами вода. Люди описують збитки вже два дні та сподіваються на відшкодування.

Жителі Монастирищини кажуть, що через затоплені криниці, не мають питної води, тому особливо вдячні за блоки з водою. А крупи та борошно хоч на перших порах допоможуть підтримати сім’ї постраждалих.

У селищі Коропець, Монастириського району, ситуація не краща. Загалом від повені постраждало 46 гектарів сільськогосподарських угідь. Селищний голова Володимир Мельник зазначає, що коштів на ліквідацію наслідків стихійного лиха постраждалим не виплачують.

Як відомо, гроші з резервного фонду державного бюджету розділили між Івано-Франківською, Чернівецькою, Закарпатською та Львівською областями. Наразі у списку немає Тернопільщини, яка теж постраждала від підтоплення. Тож і мешканці району, і депутати вимагають аби сьогодні кошти з резервного фонду таки виділили.

Тож поки влада думає, чи виділяти людям гроші – депутати ЄС перераховують свій одноденний заробіток постраждалим від повені саме на Тернопільщині.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,