09.05.2024

Земельні чвари: у Микулинецькій ОТГ пайовики хочуть самостійно обирати орендарів

Креатор буд

Конфлікт між пайовиками та орендарями. У мешканців села Дворіччя, Теребовлянського району, закінчився договір із приватно-орендним підприємством “Тернопільське”. Угоди продовжили без відома селян. Люди обурюються через те, що їх поставили перед фактом.

Минулого року завершилася дія договорів між пайовиками та орендарями.  Після зміни керівництва ПОП угоди продовжили без відома. Люди такими діями обурені, адже, кажуть, їм не дали можливості вибрати орендаря, більше того – дехто із мешканців Дворіччя мав намір обробляти землю самостійно.

Люди кажуть – хочуть мати право вибору. Готові розглядати усі пропозиції від орендарів, але не дозволять щоб їх ставили перед фактом.

Шанс обирати у місцевих жителів був у неділю. Тоді провели збори. У клубі зібрались і селяни, і орендарі. Останні активно пропонували свої умови для співпраці.

Директор ПОП запевнив, готовий виділити на село півмільйона гривень. Як їх використати – можуть вирішувати самі мешканці.

Власник фермерського господарства «Сидор-Хліб» сказав, що також готовий виділяти кошти, в міру можливостей.

Свої пропозиції хотів  озвучити пайовикам і генеральний директор сільськогосподарського підприємства “Микулинецьке”. Та до зали його того дня не пустили. Через це виник конфлікт у фойє клубу. Скандалили не місцеві мешканці, а невідомі юнаки, через місцевий ставок.  Згодом і ЗМІ почали публікувати інформацію, що Степан Троян хоче забрати водойму.

Голова Микулинецької ОТГ Петро Осипчук розповів, що ставок на території села наразі перебуває в оренді ПОП «Тернопільське», з яким продовжили оренду.

Степан Троян каже, йому незрозумілі походження пліток про ставок у Дворіччі. Він не претендує на водойму. Навпаки, має пропозицію щодо співпраці, хоче у селян купувати екологічно чисті продукти. До того ж, пропонує допомогу технічну мешканцям, якщо вони таки будуть обробляти землю самостійно або обробляти землю тих, хто, до прикладу, працює на пивоварному заводі.

У сільській раді кажуть, з’ясовували чого ж хочуть люди. Хоч право вибору має кожен, та староста зізнається, не може допустити щоб на людей чинили тиск, адже вже кілька десятків мешканців виявили бажання обробляти свою землю.

Жителі сіл Микулинецької ОТГ кажуть, наразі хочуть розірвати діючі договори та самостійно обирати, з яким підприємцем співпрацювати, чи навпаки самим обробляти землі.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,