26.04.2024

Зеленський анонсував, що громадянам поставлять п’ять питань на виборчих дільницях 25 жовтня

Креатор буд

Українцям поставлять п’ять питань на виборчих дільницях 25 жовтня, повідомив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні, повідомляє Радіо Свобода.

«25 жовтня на виборчій дільниці я поставлю тобі п’ять важливих питань. Про те, що ми обговорюємо на вулиці, на кухні та в інтернеті. Про що сперечаємося з друзями, батьками або таксистами. Про те, що раніше нас ніколи не питали. П’ять важливих питань, щоб дізнатися твою думку», – сказав Зеленський.

Він не уточнив, які питання поставлять українцям на виборчих дільницях.

«До речі, які будуть питання? Про це пізніше», – додав президент.

Що це за опитування? Про «псевдореферендум» пишуть на ВВС Україна

Про ідею провести у день виборів “опитування громадської думки” говорили ще місяць тому.

4 вересня депутати від “Слуги народу” зуміли добитись схвалення проєкту такого закону профільним комітетом і направили його на розгляд у сесійну залу. Але Рада цей проєкт так і не розглянула.

За задумом авторів, ЦВК має проводити опитування громадської думки виборців за дорученням уряду.

Опозиція та навіть деякі “слуги” – проти. Вважають, що для Банкової це може стати інструментом легалізації сумнівних ініціатив. У пояснювальній записці йшлося, що такі опитування допоможуть краще налагодити діалог влади і суспільства.

На розгляд у парламент проєкт так і не винесли, і не проголосували.

“Псевдореферендум”

Експерти називають нові повноваження ЦВК “псевдореферендумом”, адже таким чином влада фактично запроваджує механізм референдуму без ухвалення спеціального законодавства.

Крім того, організація такого опитування потребуватиме значних витрат ресурсів ЦВК та виборчих комісій.

“Опитування під час голосування – це колосальне навантаження на комісії і ризики для зриву всього підрахунку. Я вже мовчу, що опитування має методологію та вибірку і хтось для цього повинен працювати на кожній дільниці. Так само у центрі люди мають це все опрацьовувати”, – вважає керівниця мережі “Опора” Ольга Айвазовська.

Вона каже, що одна справа, коли опитування громадської думки роблять на замовлення ЦВК, що є поширеною практикою в світі. Інша – організація “паралельного псевдореферендуму”.

Вона додала, що в інших демократичних країнах є практика організації ЦВК опитувань – але їх замовляють у спеціалізованих компаній. Наприклад, щодо рівня політичної освіти, щоб потім працювати з виборцями.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,