24.04.2024

За які порушення карантину можуть оштрафувати заклади харчування

Креатор буд

Фахівці Держпродспожислужби продовжують перевіряти заклади громадського харчування Теребовлянщини на дотримання протиепідемічних заходів в умовах карантину. Цього разу на обстеження разом зі спеціалістами відправилась наша знімальна група.

Першим перевірили кафе на одній із автозаправних станцій. Там суттєвих поушень не виявили. Зокрема, перед початком зміни проводиться температурний скриніг усім працівникам. Є захисний екран, можливість розрахуватись банківською карткою, інформаційні плакати про дотримання умов карантину, розмітка для дистанції, одноразові сіль, цукор, перець. Фахівці перевірили – це все є. Антисептик при вході є, але немає біля каси – незначне, але порушення.

Спеціалісти рекомендували забрати деякі стільчики біля столиків, аби не було скупчення, коли прийдуть більше відвідувачів. Також звернули увагу на ведення журналів з графіком прибирання.

Під час перевірки фахівці керуються постановою №32 Головного державного санітарного лікаря України, де є перелік усіх вимог для закладів громадського харчування, яких мають дотримуватися під час карантину.

Оглянувши все, фахівці скли акт про те, які вимоги виконані, а які – ні. Значних зауважень до заправки немає.

Після заправки фахівці перевірили ще одне кафе. Власниця зауважила – відвідувачів приймають лише на вулиці, у приміщенні наразі перебувати не можна. Тому перевірка стосувалася переважно питань щодо літнього майданчика.

Як і на заправці, значних порушень у цьому кафе не було. Та одне суттєве недопрацювання фахівці все ж виявили – при роботі із багаторазовим посудом у закладі має бути посудомийна машина, а тут її не було. Відповідно, фахівці склали протокол про порушення. їдуть до третього на сьогодні кафе для перевірки.

У третьому закладі, який перевіряли – при вході відвідувачів зустрів працівник – поміряв температуру, також є при вході для гостей автомат антисептиком.

Всередині – антисептик, розмітка, Столи розставленні досить далеко один від одного. Всі спеції і цукор – одноразові, як і соломинки. На літньому майданчику також є антисептики. Ведуться журнали прибирань. Попри це, і тут виявили порушення. Це стосується обслуговування літнього майданчика і приміщення.

Начальниця управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Тернопільській області Нінель Цяпа зазначила, що якщо обслуговують офіціанти на літньому майданчику – відвідувачі мають мати можливість розрахунку мати на місті. Окрім цього, офіціант має робити обслуговування через двері, або через спеціальне вікно замовляти і забирати замовлення в іншого персоналу. Тут це не продумано.

Таким чином фахівці Держпродспоживслужби за підсумками перевірки оформили один припис – для кафе на заправці, а також склали 2 протоколи – за відсутність посудомийної машини і непродуману роботу офіціантів на літньому майданчику та в приміщенні. Протокол – це ще не штраф, пояснює Нінель Цяпа, документ розгляне спеціальна комісія, яка і прийме рішення що до штрафу.

Начальниця управління зауважила, що протягом останнього тижня протоколів за порушення склали більше двох десятків.

Зауважимо, такі перевірки одночасно проводять в усіх районах області. Фахівці закликають заклади дотримуватися вимог постанов, аби убезпечити своїх працівників і відвідувачів під час карантину, та уникнути штрафу за порушення.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,