28.03.2024

Єдина у світі печера-музей трипільської культури розташована на Тернопільщині

Ваша реклама

На території Тернопільщини є чимало печер. Найбільше підземних тунелів знаходяться у Борщівському районі. Наша знімальна група відвідала єдину у світі печеру-музей трипільської культури.

Йдеться про печеру під назвою «Вертеба». Знаходиться вона неподалік села Більче-Золоте. Цікаво те, що в період трипільської культури там мешкали люди. В часи війни – переховувались солдати, під час переслідувань – жили євреї.

Довжина ходів печери становить 9 кілометрів. Температура повітря впродовж року тут не змінна – 11 градусів тепла. Через стабільну температуру і високу вологість давнім цивілізаціям було зручно жити в таких підземних ходах. Прославили “Вертебу” не лише в Україні, а й в усьому світі її давні мешканці-трипільці, бо прожили там майже 700 років.

Зараз печеру продовжують досліджувати. Директор Борщівського краєзнавчого музею, спелеолог Михайло Сохацький розповів, що наразі фахівці працюють над створенням  топографічної карти печери та накладають межі поширення.

Тут, як і в будь-якому музеї, зауважує пан Михайло, багато експонатів. Проте усі вони особливі, добуті під час розкопок “Вертеби”. В ході дослідження підземель знаходили посуд і знаряддя праці. Іноді навіть кістки трипільців. Саме завдяки цьому вдалось відновити історію печери у конкретних датах.

Після екскурсії печерою, директор краєзнавчого музею розповів, що всередині – пам’ятка археології, що належала трипільцям. Її навіть можуть внести у культурну спадщину ЮНЕСКО. Але, наразі триває робота в цьому напрямку, а це – тривалий процес, зауважує спелеолог.

Остаточного рішення чи буде експонат давнини розташований у “Вертебі” внесено до спадщини ЮНЕСКО, ще немає. Та усі дослідники сподіваються, що їх працю оцінять і археологічні пам’ятки печери побачить не лише Україна, а й увесь світ.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,