26.04.2024

Як вижити в українському потязі?

Креатор буд

Після жорстокого нападу на Анастасію Лугову сотні жінок діляться історіями про пережите у потягах. Їхні історії – різні і схожі. Нав’язливі розмови і домагання, п’яні розбірки і бійки у замкненому просторі, звідки нема куди тікати, з супутниками, яких ти не обирала…

Як вижити в українських потягах, кому скаржитись, якщо п’яне тіло поруч не дає тобі спати, і чи маєш ти право висадити його з потяга?

“Потяг зі Жмеринки до Львова. Ніч. Мені 19, їду на навчання на верхній боковій полиці. Прокинулась від того, що чиясь рука у мене під светром. Бухий чувак років сорока проходив повз і, мабуть, вирішив, чому б і ні”, – розповідає Оксана Гуменюк.

“У плацкарті дядько пив горілку прямо з пляшки, а як напився, то ліг на мене. У вагоні було повно народу і хоч би хто слово сказав. Коли його скинула, поліз битися”, – пише Каміла Залевська.

“Бухий в зюзю чувак сів у потяг і пів ночі не давав спати цілому вагону. Кричав на весь вагон, приставав до жінки поряд”, – говорить Катерина Ткачишин.

“В купе була п’яна родина. Дружина приревнувала чоловіка, хотіла мене бити і виганяти”, – розповідає Ольга Вінокурова.

Хто тут влада?

“Єдина влада в потязі – це начальник потяга і провідник. Є випадки, коли звертаєшся до провідника чи до начальника, вони підходять до буйного пасажира, кажуть: “Я тебе висаджу”. І той втихомирюється”.

Максим, який багато років працює в одному з підрозділів “Укрзалізниці”, на умовах анонімності погодився розповісти ВВС News Україна про ситуацію з безпекою у потягах.

За його словами, часто провідники толерують таку поведінку пасажирів, продають алкоголь, чи воліють не помічати проблему, кажуть: “ну а що я йому зроблю”.

У таких випадках Максим радить кликати начальника потяга, а ще телефонувати на гарячу лінію “Укрзалізниці” 0 800 503 111, яка працює цілодобово.

Шансів, що на ситуацію звернуть увагу і вирішать, більше, якщо прикріпити її скаргою на гарячу лінію, адже там фіксують всі повідомлення.

“Пити і курити у потягах заборонено. Але провідники і начальник потяга не хочуть з цим зв’язуватись, не хочуть зайвих проблем, щоб на них потім написали скаргу люди, які п’ють чи курять. Довести щось в таких ситуаціях складно. На працівниках же немає камер”, – говорить Максим.

Начальник потяга має право складати протокол про адмінпорушення, якщо п’ють чи курять, але за рік склали десь 10 таких протоколів, каже він. Тобто цим правом просто не користуються.

Після нападу на Анастасію Лугову “Укрзалізниця” пообіцяла звільнити працівників, які їй не допомогли. Жінка розповідала, що працівники потяга пропонували їй гроші, аби вона не зверталась до поліції.

Як висадити “буйних” з потягу

Якщо пасажир порушує тишу, п’є алкоголь, заважає іншим, поводиться аморально, адвокатка Поліна Андрієнко радить одразу кликати провідника і вимагати від нього дій, а не з’ясовувати стосунки самостійно.

“Це не завдання пасажира забезпечувати комфортний і безпечний проїзд, а обов’язок перевізника в особі провідника та начальника потягу. І саме вони мають у випадку протиправної поведінки викликати поліцію і видалити пасажира з поїзду”, – каже пані Андрієнко, яка очолювала раніше правовий департамент “Укрзалізниці”.

Крім того, на кожній станції та у кожному пасажирському потязі є книга скарг, заяв та пропозицій, каже адвокатка. Лежить вона у начальника потяга.

Якщо пасажир перебуває у явно нетверезому стані, порушує громадський порядок, заважає спокою інших пасажирів, його можуть не пустити на потяг взагалі або висадити.

Зробити це мають право, як провідники, так і начальники потяга або поліцейські, наголошує юристка.

Якщо пасажир порушує порядок, і якщо два пасажири можуть це підтвердити, складають акт і провідник висаджує людину з потяга, дає пораду Максим з “Укрзалізниці”.

Багато годин слухати маячню п’яного чоловіка, який не давав нікому спати, чіплявся до сусідок, вдарив ногою – це опис однієї ночі у потязі Львів-Київ у 2018 році.

Тренерка з психічного здоров’я Катерина Ткачишин домоглася того, щоб чоловіка висадили.

При цьому її відмовляли це робити і провідник вагону, і начальник потягу.

“Може він трохи заспокоїться. Все ж таки висадити людину посеред поля”, – бив на жалість начальник потяга.

Пані Ткачишин вимагала принести їй протокол, який підписала як свідок, і п’яного чоловіка забрала поліція на найближчій зупинці.

“Здається, мені дякував весь вагон. Бо тільки чомусь в мене однієї та мого чоловіка у вагоні є сміливість відстоювати свої права на комфортний та безпечний проїзд”, – розповідає пані Ткачишин.

Зі свого досвіду поїздок жінка вивела такі поради, як відстоювати свої права у потягах:

  • Положення про перевезення завжди висить біля купе провідника, також можна возити його з собою у роздрукованому форматі – це головна зброя. До нього можна апелювати, бо це основний документ.
  • Якщо провідники не реагують, слід піти до начальника поїзда. Він має свій вагон, і якщо є потреба, ви можете їхати в його купе.
  • Гаряча лінія Укрзалізниці. Бажано записати номер посвідчення, прізвище, ім’я, по батькові провідника. Якщо провідник не дає інформації, записуєте на зупинці номер вагона і назву поїзда, а також дату, коли рухомий склад був на маршруті. Його швидко знайдуть, бо провідники міняються і реєструються.
  • Якщо нічого не спрацювало – поліція і скарга на ім’я начальника управління дороги.

ВВС News Україна відправила запит до “Укрзалізниці” з питанням про те, як у компанії дбають про захист пасажирів. Відповідь ми все ще не отримали.

Чи допоможе поліція?

“Пасажир увірвався до купе провідниці і зняв штани. Вона почала кричати. Вдалося викликати начальника потяга”. Максим з “Укрзалізниці” каже, що з його знайомих провідниць майже кожна друга переживала напади і спроби зґвалтування.

У потягах нападають і на пасажирів, і на провідників, а те, що сталося у потязі Маріуполь-Київ, на жаль, не рідкість, говорить і Олександр Красноштан. До березня 2020 року він очолював департаменту пасажирських перевезень далекого прямування “Укрзалізниці”.

“Це не проблема потяга, це може статися в будь-якому транспорті. Суспільство у нас таке”, – говорить він. А вирішення проблеми бачить у поверненні в потяги поліції.

Мовляв, це профілактика, коли йде представник закону у формі і зі зброєю, то це вже дисциплінує пасажирів.

Транспортна міліція супроводжувала потяги до 2012 року, а потім її ліквідували.

Після інциденту з Анастасією Луговою “Укрзалізниця” наголошувала на тому, що заради безпеки пасажирів поліцію у потяги потрібно повернути.

Максим з “Укрзалізниці” до такої ідеї ставиться скептично і ділиться історіями, свідком яких був у 2010 і 2013 роках: хабар правоохоронцям – і можна далі пити, відбувались неправомірні обшуки людей.

“Да, були випадки, коли міліція робила щось не те. Було таке. Але з двох зол вибирають менше. Єдиним вирішенням тут я бачу супровід поліції”, – говорить пан Красноштан.

При цьому він каже, що статистики, яка б показувала, чи змінилась кількість злочинів, коли скасували поліцію у потягах, немає.

Щодо того, чи скаржаться на напади провідниці, він говорить, що такі справи розслідували, але не всі.

“Все залежить від тяжкості. Іноді провідниці бояться, що толку не буде, а по відділках потягають. Тому і не повідомляють. Це вже питання не до залізниці, а до правоохоронців”.

Ольга Вінокурова з жахом згадує ту ніч, яку провела в купе з п’яною компанією. Оксана Гуменюк розповідає, що чудом п’яний чоловік відчепився від неї.

Каміла Залевська радіє, що, коли напали не неї, вчасно з’явилася поліція.

Ці історії нападів у потягах закінчилися добре. Але ми не знаємо, скільки людей про такі напади не розповідають.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,