26.04.2024

Виборча кампанія на Тернопільщині: про підсумки розповіли спостерігачі та правоохоронці

Ваша реклама

Проміжні підсумки спостереження виборчої кампанії у Тернопільській області підбили представники громадянської мережі ОПОРА. Фахівці моніторили дотримання норм виборчого кодексу у роботі територіальних виборчих комісій, під час ведення агітаційної кампанії та інше.

Так, на Тернопільщині працюють 59 ТВК. На посаду міських голів територіальних громад області претендує 134 кандидати.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Тернопільській області Ольга Галушка розповыла, що найбільше кандидатів на посаду міського голови у Бережанській громаді – 22 особи. Найкоротші списки кандидатів у Хоростківській та Шумській громадах. По 3 особи лише. На посаду міського голови Тернопільської громади балотується 10 кандидатів.

До Тернопільської міської ради балотуються кандидати від 19 політичних сил, додає Ольга Галушка, до обласної ради, від 13 організацій.

Щодо процесу реєстрації кандидатів, то він затягнувся до 21 жовтня. До цього часу тривали судові справи щодо реєстрації кандидатів або відмови в реєстрації.

Так, зауважують фахівчині, Тернопільський окружний адміністративний суд розглянув 22 справи за позовами політсил до різних ТВК. Частина стосувалася грошової застави та гендерних квот. Були і не стандартні ситуації.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області Ольга Мазаєва зазначила, що зокрема, був позов політичної партії «Сила і честь» до Лановецької міської ТВК, яка не дочекалася 24-ї години 24 числа, вони вирішили, що можна піти раніше. Представники партії прибули за 15 до дванадцятої, у ТВК вже нікого не було. В партії звернулися із позовом, щоб зобов’язати ТВК розглянути їхні документи, позов було задоволено.

Про те, як проходила виборча кампанія в нашій області прозвітували і поліцейські. Правоохоронці зареєстрували 140 повідомлень про порушення виборчого законодавства.

Начальник Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Олександр Богомол розповів, що порушено було 10 кримінальних проваджень. Зокрема за статтями про підкуп виборців та халатність. Є факти хуліганства, були випадки пошкодження агітаційних палаток.

Розповів Олександр Богомол і про день виборів. Так, у неділю працюватимуть 2 тисячі 800 спеціалістів: 2 тисячі поліцейських, 700 працівників УДСНС та у резерві – понад сотня нацгвардійців.

Також, додає Олександр Богомол, на базі Головного управління Нацполіції є цілодобовий ситуаційний центр, де працюють працівники всіх поліцейських структур області та міністерства внутрішніх справ.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,