29.03.2024

Всесвітній день поезії відзначають 21 березня

Креатор буд

Це свято на сесії ЮНЕСКО започаткували 1999 року. Мова про Всесвітній День поезії. Вперше його відзначили 21 березня 2000 року.

Поезія, як зазначено в ухвалі ЮНЕСКО, може стати відповіддю на найгостріші та найглибші духовні запити сучасної людини, але для цього необхідно привернути до неї якнайширшу громадську увагу. Крім того, Всесвітній день поезії повинен дати можливість ширше заявити про себе малим видавництвам, чиїми зусиллями, в основному, доходить до читачів творчість сучасних поетів, літературним клубам, які відроджують споконвічну традицію живого звучання поетичного слова. Цей день, вважає ЮНЕСКО, повинен сприяти створенню в ЗМІ позитивного образу поезії як справжнього сучасного мистецтва, відкритого людям.

Цікаво, що найдавніші вірші, за твердженням істориків, були написані ще в 23 столітті до нашої ери. Вони були створені принцесою Ен-Хеду-ана. Знахідка підтверджена артефактами.

Всесвітній день поезії відзначається і в Україні. У відривному “Українському народному календарі” він уперше з’явився 2004 року.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,