18.05.2024

Унікальна історична та релігійна знахідка: в Гусятинському костелі під час реконструкції виявили частину ікони

Ваша реклама

Натрапили на унікальну знахідку під час ремонтних робіт. Оклад-оздобу образу Гусятинської Матері Божої знайшли під час реконструкції Костелу святого Антонія та монастиря бернардинців на Тернопільщині.

Францисканець, настоятель костелу святого Антонія у смт. Гусятин о. Полікарп розповів, що півтора місяці тому, коли над монастирем зверху очищали склепіння, то побачили частину рамки, всередині якої мав би бути образ Матері Божої, який було поділено на чотири частини і закопано в різних місцях.

Частини склали і вони утворили образ, проте без полотна, на якому намальовано лик святих. Отець Полікарп зазначає, відомо що Папа Римський подарував Валентину Каліновському, засновнику храму ікону, що перебувала тут до закінчення першої світової війни. Після чого вона зникла, і її замінили на образ Матері Божої Ченстоховської. Найімовірніше, що знахідка є дуже цінною та має близько 200 років.

Як доказ існування ікони, отець показав та познайомив нашу знімальну групу із науковими працями, де згадується святиня. У них йдеться про те, що образ перебував у Костелі святого Антонія і збирав тисячі паломників, адже був чудотворним.

Жодних фото чи описів про художнє зображення ікони немає. Проте настоятелі сподіваються, що вдасться встановити її вік та знайти полотно, на якому намальовано лик святих. Для цього закликають усіх небайдужих науковців з України, і з-за кордону дослідити знахідку.

Костел святого Антонія продовжують відновлювати, після руйнувань радянською владою і численних війн. О. Полікарп каже, що роботи тривають з 2015-го року.

І хоча святиня є пам’яткою архітектури національного значення, фінансування обмаль. В основному – це пожертви небайдужих. Роботи з відновлення відбуваються доволі повільно, адже є дуже клопіткими і дороговартісними. Заплановано повернути первісний вигляд не лише костелу, а й монастирю, що розташований поряд.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,