26.04.2024

Учні обласної автошколи можуть не отримати права

Креатор буд

Заплатили гроші, відвідували заняття, а водійських посвідчень так і не отримали. Під стінами Тернопільської обласної автошколи починають збиратися люди. Всі вони – учні цього закладу. А заклад, виявилось, не мав права на роботу.

Одна із учениць розповіла, розпочала навчання в автошколі на вулиці Польового у Тернополі ще в листопаді минулого року. Але до сьогодні документу так і не отримала. На початку березня дівчина планувала вже скласти іспит у сервісному центрі, проте дату здачі відтермінували. Коли учні почали наполягати на екзамені – виявилось, школа не має відповідної акредитації ще з листопада.

Така проблема спіткала й іншу групу майбутніх водіїв, які почали навчання в лютому. Гроші заплатили, а екзамені, і, відповідно, водійських посвідчень – й до сьогодні немає. Люди кажуть, група набрана, і ніби й навчання починалось, але реєстрації в сервісному центрі, що є свідчення початку навчання, не було.

Попередньо учні вже приходили в автошколу,  аби поспілкуватися з дирекцією, але нічого конкретного так і не почули. Тому навіть викликали поліцію. Обурені учні стояли під стінами закладу до обіду, але до них так ніхто і не вийшов. В автошколі кажуть – карантин до 22-го червня.

Та попри замкнені двері наша знімальна група побачила, що школа таки працює. Поодинокі машини виїжджають з подвір’я, а уроки водіння проводять. Наші журналісти намагались і директорці закладу додзвонитися, але марно.

Не дочекавшись керівництва, учні автошколи вирішили написати колективну заяву. У поліції кажуть, якщо після проведення розслідування слова людей таки підтвердять, тобто, можливо, встановлять факт шахрайства, то автошкола за це відповідатиме.

Вийшла з нами на зв’язок директорка автошколи лише наступного дня. Цього разу знімальну групу зустріли з відкритими дверима і одразу ж показали всі наявні документи. Директорка Тернопільської обласної автомобільної школи Всеукраїнської спілки автомобілістів Галина Греськів розповіла, акредитація в установи дійсно завершилася ще в листопаді минулого року. Але у тому ж місяці вони подали документи на її продовження. Процес затягнувся, оскільки сервісно-реєстраційні центри в регіонах набули права проведення підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації та атестацію працівників автошкіл на надання видаткової діяльності з лютого цього року.

Що стосується учнівських коштів, то запевняють – тим, хто не має можливості зачекати або кому навчання не підходить – гроші повернуть. Для цього потрібно написати заяву та подати необхідні документи.

Юрист Ростислав Небельський щодо цієї ситуації каже, підготовку водіїв можуть здійснювати виключно акредитовані заклади, які зареєстровані у відповідних сервісних центрах.

Головний спеціаліст зі зв’язків з громадськістю Тернопільського  регіонального сервісного центру МВС Василь Барановський пояснив, що без відповідної акредитації автошкола навіть не мала права набирати групу на навчання.

Тож, наразі не відомо чи тим, хто навчання в цій автошколі вже практично пройшов дозволять скласти іспит та отримати водійські права.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,