18.04.2024

У Тернополі розповідали, як протидіяти насильству з боку чоловіків

Креатор буд

Залякана, з безкінечним почуттям провини і страху, емоційно виснажена та знедолена – таким є образ кожної 5 української жінки. За даними Міністерства соцполітики – вони страждають від насилля. А, отже, і ми з вами часто чуємо погрози, бачимо сварки чи рукоприкладство.

Зазвичай, так жорстоко поводяться чоловіки. Та чи не мовчимо ми? Наша знімальна група запитала містян, як вони реагують на з’ясовування стосунків із криками та бійками.

До прикладу, тернополянин Юрій каже, що не раз ставав свідком сварок сусідів. Іноді, навіть заходив, щоб перепитати чи все добре. Пані Надія теж каже, що в таких випадки би реагувала – або втрутилася, або викликала б поліцію. А пан Зиновій каже, що реагувати варто обережно, адже можна і виним стати, намагаючись когось розборонити. Додає, всже такі ситуації у нього траплялися.

Сьогодні на Театральному майдані Тернополя активісти стояли і мовчали. Саме так почали кампанію «16 днів проти насильства». «Мовчу про насилля» – символічна назва, яка говорить про страждання. Долучились до ініціативи 40 активістів та волонтерів. Вони протягом кількох хвилин стояли на центральні площі міста, із бордовою стрічкою, зав’язаною на вустах. Це символізувало мовчання жертв та свідків насильства.

Організаторка заходу, Анастасія Лужецька, розповіла, що акція частина її магістерської роботи. Написати її дівчина вирішила, через випадок, який побачила на власні очі. Розповідає,  одного разу, коли вигулювала собаку, то побачила як просто у неї в дворі чоловік бив дружину, а люди проходили повз. Це тоді дівчину просто шокувало.

Анастасія викликала поліцію і ситуацію вдалось вирішити. Опісля почала допомагати усім тим, хто зіштовхувався із насильством.

А що робити, якщо ви є жертвою, але соромитесь про це сказати рідним чи звернутись у поліцію? Експерти радять – для початку визнайте цю проблему, а тоді візьміть телефон та зверніться до фахівців. Зокрема, можна телефонувати на урядову гарячу лінію – 1547. Або за номерами: 116 123 – це Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації організації «Ла страда» чи  116 111 – Національна дитяча “гаряча лінія”, пояснює директорка з розвитку ГО “Відродження нації” Оксана Шлюсар.

Працівники гарячих ліній цілком анонімно та кваліфіковано зможуть проконсультувати вас і допомогти. Тому, не мовчіть, адже постраждати від насилля може кожна.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,