23.04.2024

У с. Лішня відбулась Всеукраїнська проща для родин загиблих військовослужбовців

Ваша реклама

Вони полягли за найдорожче – рідну країну. Це тисячі військових, учасників війни. Щоб вшанувати їхню пам’ять уже вчетверте на Тернопільщину з’їжджаються родичі та друзі загиблих.

Всеукраїнська проща родин загиблих військовослужбовців відбувається у селі Лішня. Кременецького району. Помолитись сюди приїхала сім’я Лабуткіних. Батько загиблого Віталій, розповідає Дмитро був військовим кореспондентом. Загинув у 2015 році в Дебальцівському котлі. Дмитрові Лабуткіну було лише 28. Після його смерті без батька та чоловіка залишились дружина і донька.

Не стримує сліз дружина військового із Рівного В’ячеслава Мірошника. Любов Шинкович зізнається, їй не вистачає чоловіка, а трьом синам – батька. В’ячеслав був прикладом для наслідування, сильною і вольовою людиною. Його життя обірвалось у 43 роки. Він був добровольцем.

Із Волині на прощу приїхала Катерина Свищ. Жінка втратила на війні єдиного сина – Сергія. Він був розвідником. Уже посмертно чоловіка нагородили орденом Богдана Хмельницького. Зараз мати добивається, щоб Сергія Свища визнали героєм України.

Цьогоріч на прощу приїхали родичі загиблих військових із всіх областей України, окрім Запорізької і Сумської. Завершився захід відправою у каплиці-пантеоні на честь загиблих на сході України у війні з російським окупантом. Митрофорний протоієрей, клірик Тернопільсько-Кременецької єпархії ПЦУ Андрій Любунь зазначив, саме тут, на кам’яних плитах, імена  військових, які загинула за рідну землю.

На три дні  на прощу у Лішню приїжджають сотні родин. Друзі, побратими, односельці – усі наголошують, що такі заходи є дуже важливими, адже збирають та єднають людей із різних областей України. Єднають патріотів.

Представник Громадського руху «Захисти Україну» Юрій Юрик каже, що проща має нагадувати всім про те, що наша країна віддала багато жертв і життів для того, щоб відбутися в своїй новітні історії. І це, переконаний Юрій Юрик, має стати запорукою того, щоб жодним чином не повертатися у наше трагічне минуле.

Щороку прощу у селі Лішня організовують завдяки допомозі військових та батьків героїв. Окрім каплиці-пантеону тут спорудили пам’ятний хрест загиблим героям та фігуру Святої Анни – заступниці родин. У майбутньому планують ще збудувати дзвіницю.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,