20.04.2024

Священник з Підволочиська отримав диплом бджоляра

Ваша реклама

Іван Нагуляк – священник із Підволочиська, окрім основної роботи, займається пасікою. Наша знімальна група побувала у нього в гостях, щоб дізнатися особливості такого хобі.

Зараз свою пасіку отець Іван вивіз за село. Так, каже, бджоли більше меду принесуть. Пасіка отця Івана на колесах, і саме тут відбувається найцікавіше – процес створення меду. В цей час, зауважує господар,  бджоли жалять найбільше, бо захищають житло.

Перед тим, як зайти до бджіл, отець Іван приймає душ. Каже, що комахи відчувають зайві запахи, а це може зробити їх агресивними.

За словами священика, бджіл тут – мільйони. Отець Іван зрізає запечатаний мед електроножем, потім відкачує у спеціальному приладі. Іван Нагуляк покроково описує план дій, а син Андрійко допомагає.

Пасічник показує личинкове молочко. Розповідає, що цей біологічно активний продукт виготовляють трутні. Молочко рекомендують при порушеннях гормонального фону, злоякісних пухлинах і для підвищення працездатності. Отець Іван каже – продукт повністю складається із білка, а за харчовою цінністю може замінити м’ясо та рибу.

Священник розповідає, бджолина сім’я – ціле суспільство. Там, каже, все продумано – від керівних ролей до, так би мовити, підрядних.

Те, що Іван Нагуляк любить своїх бджіл – помітно відразу. Він – спадковий пасічник, хоча в дитинстві, зізнається, бджіл боявся. Батько був самоуком, а отець Іван нещодавно отримав ще й диплом бджоляра. Розказує, що викладачі приїздили до Підволочиська: давали індивідуальні уроки та перевіряли знання. Тепер же чоловік передає свої вміння синові.

Андрій вже знає, що до бджіл треба ставитися з любов’ю. Каже, з батьком у працю вкладають всю душу. Хлопець має неабияку витримку і зовсім не боїться бджіл. Запевняє, домашній мед — найсмачніший.

Додамо, священник та його син переконані – бджоли відчувають настрій людини, тому бджолярі – люди позитивні.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,