23.04.2024

Судноплавство, карто- і кордодром: у Гусятині реалізовують унікальний проєкт для розваг

Креатор буд

Єдиний в Україні карто і кордодром з поєднанням судномоделювання. Такий грандіозний проєкт втілюють у смт. Гусятин на Тернопільщині. Ініціатор Віктор Ящук – керівник гуртків, картингу, а також технічного та авіамоделювання.

Чоловік розповідає, його учні дуже талановиті, неодноразово здобували призові місця на всеукраїнських конкурсах. Проте юним призерам для більш ефективних тренувань бракувало професійного майданчика для тренувань.

Керівник технічних гуртків Гусятинського центру дитячої та юнацької творчості Віктор Ящук каже, що  проблема виникає саме під час запуску моделей. Раніше використовували стадіон, але не завжди це можливо, з міркувань техніки безпеки, в першу чергу. Адже на стадіоні й інші, і, власне, стадіон не пристосований до такого.

Тому чоловік власноруч  спроектував і картингову, і кордову трасу. Усе це облаштовують на місці стихійного сміттєзвалища, неподалік річки. Тому ще однією родзинкою стане судномоделювання, яким зовсім скоро діти зможуть тут займатись.

Віктор Ящук каже, що аби втілити усе задумане необхідно спочатку підготувати документи та добре продумати технічні умови, над чим і працює.

Пан Віктор показав нашій знімальній групі свою майстерню. Тут він зберігає частину картингових машин, загалом їх близько 20. Деякі купили батьки для своїх дітей, а частину чоловік змайстрував власноруч. Одна із машин для нього особлива, адже саме на ній вчить наймолодших.

Кошти на проєкт карто і кордодрому частково виділили американці в рамках програми “DOBRE”. Йдеться про півтора мільйона гривень. Решту, а це 600 тисяч, дали із бюджету громади. Також, аби реалізовувати задум допомагали батьки вихованців та місцеві підприємці. Наразі виконали половину робіт, проте сподіваються що до кінця року вдасться завершити.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,