15.05.2024

Спогади тернопільського ліквідатора наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Ваша реклама

Найбільше пана Бориса пригнічує те, що про Чорнобильську трагедію та її жертв забувають.

Здорове серце дало про себе знати, а продукти змінили свій смак – пригадує тернополянин Борис Коваль. 

27-річний молодий чоловік та батько двох доньок, працівник державтомобільної інспекції добровільно примусово поїхав у Чорнобиль, аби ліквідовувати наслідки вибуху.

– Для обслуговування Чорнобильської зони відчуження був створений окремий батальйон дорожньо-патрульної служби автоінспекції для забезпечення безперебійної доставки людей, вантажу, матеріалів., – розповів ліквідатор Борис Коваль.

Ще по дорозі у зону відчуження разом із побратимами не сприймали це серйозно, а навпаки – їхали жартуючи між собою.

– Але коли ми сіли в автобус і в’їхали в зону, то така тягуча тишина, всюди було тихо. Собаки не гавкали, все пусто. Тому зразу смішки між нами були припинені, – пригадує Борис Коваль.

У Чорнобилі чоловік був з червня по жовтень 1986 року. Вплив радіації на собі відчув ще у перші дні. Пригадує: раніш здорове серце давало про себе знати, а продукти змінили свій смак . Кожного місяця медики робили забір крові, і вже у жовтні його відправили у госпіталь. Та лікування не дало жодних результатів. І до сьогодні радіація залишила слід на здоров’ї ліквідатора.

Найбільше пана Бориса пригнічує те, що про Чорнобильську трагедію та її жертв забувають. Права ліквідаторів – утискають. Адже упродовж усього життя йому доводиться виборювати право на пенсійні виплати. Ці гроші йдуть на підтримку здоров’я. А ще усіх ліквідаторів міста та області Борис Коваль зібрав в одну громадську організацію “Чорнобильський щит”.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,