28.03.2024

Шлях до толерантності: ЛГБТ-спільноти заявляють, що досі живуть у небезпеці

Ваша реклама

Напад на ЛГБТ-спільноту. Конфлікт трапився у Києві, невідомі побили групу людей. Останні ж кажуть – це через орієнтацію і нестандартну зовнішність, а у поліції відмовились вносити справу до Держреєстру. Постраждалі підлітки і громадські активісти переконані – напади пов’язані з прапором ЛГБТ-спільноти, який повісили на монументі Батьківщині-Матері. Цьогорічний Марш рівності в Україні скасували через карантин, але проявів гомофобії не стало менше.

Микола Свободін – відкритий гей з 17 років. Батьки та близьке оточення з розумінням поставились до його вибору, але Микола все ж став жертвою гомофобії. Це сталось кілька років тому, хлопець отримав струс мозку через напад хуліганів в центрі Києва, а у поліції на цей випадок тоді  не відреагували.

ЛГБТ. Лезбійки, геї, бісексуали, трансгендери. Ця спільнота почала боротьбу за власні права ще 60 років тому, але кажуть, досі усі вони зустрічаються з агресією і жорстокістю.

Агресивну поведінку щодо меншин пояснюють психологи. Кажуть, суспільство стереотипне. І у Тернополі є ЛГБТ люди, але вони бояться відкритись і не бачать сенсу вголос говорити про свій вибір.

Психологиня Оксана Бількевич зауважує що, в таких маленьких містечках, як наше, де люди знають один одного, це формат чогось недопустимого. Але, наголошує, психологиня – спочатку людина має прийняти себе сама, а вже потім дозволити це зробити іншим.

Анна Семенків – ЛГБТ-союзниця з Тернополя. Вже кілька років дівчина проживає у Польщі і каже, що закордоном ніхто не боїться відверто заявляти про свою орієнтацію. Анна каже, що ЛГБТ-люди хочуть наголосити, що вони потребують тих самих прав, що мають інші люди, просто їхні права обмежені.

Ще одна транс-активістка Анастасія Єва Домані на транс-перехід свідомо наважилася у 37 років. Зізнається – це мрія всього її життя. Анастасія виховує 10-річну доньку та хоче, щоб дитина поважала вибір кожної людини. Нині жінка є повністю в гармонії з собою та допомогає іншим не боятися пізнавати себе.

А ще, кажуть ЛГБТ-активісти – вимагають, щоб суспільство сприймало їх такими, якими вони хочуть бути – геями, лесбійками, гетеро чи транс. Бо кожен має право на вибір, і кожен може зробити крок до толерантності.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,