29.03.2024

Сертифікація вчителів: скільки педагогів Тернопільщини дійшло до фінального етапу

Креатор буд

Надбавка до зарплатні та перевірка особистих знань. В Україні завершується другий пілотний проєкт сертифікації вчителів початкових класів. Мета ініціативи — показати рівень підготовки педагогічних працівників. У цьому матеріалі ми розкажемо, як шукають кращих педагогів країни, а згодом — познайомимо вас із освітянами області, які зважились на сертфікацію, адже згідно з статистикою, не усі змогли дійти до третього, фінального етапу проєкту.

Начальник відділу моніторингу, позапланового контролю і взаємодії з органами місцевого самоврядування Управління державної служби якості освіти у Тернопільській області Ірина Ящишин зазначила, що цьогоріч квота на область становила 66 учасників, зареєструвалися 48, а до 3-го етапу дійшли 31.

Загалом цього року спробувати свої сили у сертифікації могли лише 2 тисячі вчителів зі всієї України. Одним із важливих цьогорічних відмінностей, у порівнянні з пілотною сертифікацією 2019 року, стало відсіювання учасників після кожного з етапів: до кожного наступного переходили ті учасники, які вдало пройшли попередній. Також, як і раніше, педагог міг добровільно відмовитись від сертифікації на будь-якому її етапі. Першим етапом було незалежне тестування – «ЗНО для вчителів». Другий етап – самооцінювання вчителя за встановленою формою.

Ірина Ящишин розповіла, що самооцінювання організовує Державна служба якості освіти України. Йдеться про досягнуті вчителем цілі та заплановані.

На третьому етапі здійснюється вивчення практичного досвіду. Тут задіяні експерти, які спостерігають за процесом проведення занять. Цього року через карантин цей етап дистанційний. Інтерв’ю з кожним учасником триває не менше двох годин.

Успішне проходження сертифікації дозволяє отримувати надбавку до зарплатні в розмірі 20% й може зараховуватись як проходження чергової (позачергової) атестації. Сертифікат дійсний протягом 3-х роки.

Зауважимо, що серед інших, три етапи сертифікації пройшла і тернополянка Лілія Роговська. Вже у наступному матеріалі ми розкажемо її вчительську історію.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,