20.04.2024

Самогубство серед підлітків та дорослих: щорічно на Тернопільщині більше сотні людей зводять рахунки з життям

Креатор буд

Спочатку видається, що це звичайні дитячі ігри. Одні із багатьох, що поширені на просторах інтернету. Але ні – це так звані “ігри смерті”. Кілька років вони популярні серед підлітків. Наша знімальна група вирішила дізнатись, чи чули про них тернопільські школярі, і якщо так, то чи доводилось в них грати?

Дехто з учнів Тернопільської загальноосвітньої школи №28 зізнаються – про такі ігри чули, але участі не брали, адже розуміють як це небезпечно. Розповіли, що чули, що серед завершальних завдань – порізати вени або стрибнути з 9-го поверху.

Тернопільські школярі свідомі, адже з ними регулярно працюють шкільні психологи. Психолог та соціальний педагог ТЗОШ №28 Олена Олійник каже, якщо виникають труднощі у дітей – їй відразу про це повідомляють вчителі або ж класні керівники. Тоді вона спілкується із учнями, і за потреби – з батьками. Останніх застерігає – потрібно бути максимально уважними до своїх дітей у віці від 9 до 15 років, адже саме в цей період у них не стійка психіка. Тому починають грати у так звані «ігри смерті». Хороший спосіб заповнити емоційну порожнечу різноманітними секціями, гуртками, спілкуванням з однолітками.

Проте, не залежно від різних ігор, щорічно майже 800 тисяч людей на планеті вирішують звести рахунки із життям. Такі дані Всесвітньої організації охорони здоров’я. Що стосується нашого регіону, то в  Головному управлінні статистики у Тернопільській області кажуть – щорічно більше сотні людей наважуються на самогубство.

Заступниця начальника відділу поширення інформації Головного управління статистики у Тернопільській області Христина Цепліцька каже, за січень-червень цього року зареєстрували 48 випадків самогубства. Минулого року – 103. Переважно це жителі сільської місцевості, чоловічої статі.

Виїжджають на такі виклики поліцейські. Часто причиною самогубства стають негаразди на роботі чи в особистому житті, каже начальник служби психологічного забезпечення Головного управління Нацполіції у Тернопільській області Михайло Козюк.

Та в наших із вами силах змінити цю ситуацію. Фахівці рекомендують бути уважнішими до своїх рідних, друзів чи колег по роботі. Адже інколи добре слово може змінити чужу долю і допомогти знайти вихід із будь-якої ситуації.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,