25.04.2024

Розбили термометр? Як зібрати ртуть і чого не можна робити

Креатор буд

Зараз термометр чи не щодня в руках, адже в період карантину треба особливо ретельно пильнувати стан здоров’я. Проте, що робити, якщо він розбився, і по квартирі розлетілись ртутні кульки? Не усі знають, як правильно діяти і кому телефонувати, тож ми вирішили заспокоїти вас і відповісти на запитання: що робити і чи варто боятися розбитого градусника?

Фахівці кажуть, перш за все – не панікуйте. У термометрі знаходиться до 2 грамів ртуті, і цієї кількості замало, щоб серйозно нашкодити вашому здоров’ю. Тому рекомендують зосередитись і просто правильно зібрати ртуть. Якщо самостійно зробити це важко, слід викликати рятувальників.

Помічник начальника Управління ДСНС у Тернопільській області з питань зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю Ірина Крупа розповіла, що  шкоди завдають пари ртуті, якщо їх вдихати довший час. Потрібно відразу відчинити навстіж вікна, попросити усіх мешканців кімнати вийти в іншу кімнату, закрити двері, вікно відкрити, а органи дихання захистити вологою пов’язкою і ретельно зібрати ртуть за допомогою спринцівки або за допомогою щіточки на папір.

Також для збору кульок ртуті можна використати і звичайну клейку стрічку. Ні в якому разі не можна підмітати ртуть віником. Це тільки подрібнює отруйні кульки в дрібний ртутний пил, ускладнюючи прибирання, зазначає Ірина Крупа.

Ще одне правило – не намагайтеся витирати ртуть ганчіркою. Це лише збільшить площу поверхні її випаровування. Ну і, звичайно, забудьте про пилосос, тому що ртуть, яка потрапить у фільтри з повітрям, ще більше буде поширюватись по кімнаті.

Після збору речовини, її необхідно помістити у банку з водою та закрити кришкою, щоб вона не випаровувалась. Тоді її треба занести у пункт утилізації.

В управлінні надзвичайних ситуацій кажуть, утилізація ртуті для мешканців Тернополя безкоштовна. Сезон битих градусників переважно розпочинається восени та взимку, коли збільшується кількість хворих на грип та ГРВІ. Останній побитий термометр принесли сюди у четвер.

Заступник начальника Управління надзвичайних ситуацій ТМР Андрій Поліщук каже, щоб здати термометр, потрібно мати документ, який посвідчує особу з відміткою про місце реєстрації або місця проживання в місті Тернополі, або в Тернопільській МТГ.

Андрій Поліщук розповідає, після того, як назбирають достатню кількість розбитих градусників, їх везуть на утилізацію на спеціальні підприємства, з якими мають договори про співпрацю. Таких ліцензованих організацій на території України, до речі, є лише 2 або 3, зазначає Андрій Поліщук.

Також у Тернополі непридатні ртутні термометри приймають і у приватному підприємстві “Екоцентр Плюс” на вулиць Бродівська, 59. Проте там за утилізацію доведеться заплатити.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,