14.05.2024

Рік бандури: унікальні інструменти та документи зібрали у Бережанах до 100-річчя від Дня народження Зіновія Штокалка

Ваша реклама

У Бережанському краєзнавчому музеї підготували експозицію з нагоди 100-річчя від Дня народження Зіновія Штокалка – знаменитого бандуриста, лікаря, письменника та художника. 

Зіновій Штокалко був учнем Бережанської гімназії. Віднедавна йому присвоїли і звання почесного громадянина районного центру, розповів заступник директора з наукової роботи Бережанського краєзнавчого музею Микола Проців.

2020 рік на Тернопіллі оголосили Роком бандури. Тому, у рідному місті видатного бандуриста зібрали унікальну виставку, присвячену як цьому інструменту, так і самому музиканту.

На стінах Микола Проців показує картини на тему ліри та бандури із приватної колекції Мирона Постолана. Центральною тут виступає робота Вадима та Ігора Ліпських “Про минуле”.

Біля картини представили відвідувачам дві ліри – українську і французьку, виконану майстром із Лондона.

Показав нашій знімальній групі Микола Проців і конверт, спецпогашення якого провели у Бережанах до дня народження Зіновія Штокалка – 25-го травня. Конверт розробляв Андрій Пилюх зі Львова, текст писала Ольга Сухобокова – науковець із київського університету. А штемпель розробив колекціонер Олександ Караневич.

Микола Проців зауважує, колекція складається із 358-ми елементів. Це оригінальні документи, світлини, картини, речі, якими користувався Зіновій Штокалко та його батько. Частину об’єктів надав музей, решта – із приватних колекцій, які раніше не виставлялись.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,