25.04.2024

Режисери Васянович і Цілик відмовилися від нагород Зеленського, після чого з сайту ОП зник указ про відзнаки

Креатор буд

Автор “Атлантиди” відмовився від ордена “За заслуги” III ступеня, яким його нагородив Володимир Зеленський, повідомляє ZN.UA.

Український режисер, оператор, сценарист і продюсер Валентин Васянович відмовився від ордена “За заслуги” III ступеня, яким його вшанував Володимир Зеленський. Про це повідомляє Lb.ua.

Своє рішення Валентин Васянович пояснив протестом «проти генерування владою кримінальних проваджень проти більшості кіновиробників, які створювали українську кіноіндустрію останні роки».

«Я не можу приймати нагороду від тієї влади, яка однією рукою нагороджує “за значний особистий внесок у розвиток національної культури, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність”, а іншою – відкриває кримінальні провадження і займається переслідуванням. Це не політичне рішення. Це цехова солідарність і етика», – зазначив Васянович.

Письменниця і кінорежисер Ірина Цілик також відмовилася від звання «Заслуженого діяча мистецтв України», яке їй присвоїв президент Володимир Зеленський. Про це вона повідомила 11 листопада на своїй сторінці в Facebook.

Президент України Володимир Зеленський з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, 9 листопада, відзначив державними нагородами ряд українських режисерів, акторів та діячів культури. Серед інших орденом “За заслуги” III ступеня нагородили сценариста, кінопродюсера, режисера фільмів «Атлантида», «Рівень чорного» і «Блик» Валентина Васяновича; а письменниці і режисера фільмів «Земля блакитна, ніби апельсин», «Я і Фелікс» Ірині Цілик присвоєно почесне звання «Заслужена діяч мистецтв України».

Із офіційного сайту Офісу президента зник указ № 491/2020, повідомляє Українська правда.

Саме цим указом, 9 листопада, президент України Володимир Зеленський відзначив державними нагородами діячів культури України з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.

Серед них і були українські режисери Валентин Васянович та Ірина Цілик.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,