15.05.2024

Прилади для вимірювання радіації виходили з ладу – ліквідаторка аварії на ЧАЕС

Креатор буд

Ліквідаторка розповідає: годинник їхнього музею назавжди зупинився об 1:23, саме тоді стався вибух.

Жителька Прип’яті, а нині мешканка Тернополя, пропрацювала в зоні ураження 4 місяці.

Людмила Поліщук нині мешкає у Тернополі. Однак жінка ніколи не забуде рідну домівку – Прип’ять.
У 33 роки її життя, плани, мрії та рідне місто змінила екологічна катастрофа – Чорнобильська.
Нині жінка проводить екскурсії у музеї «Відлуння Чорнобиля». Каже: кожного разу, коли розповідає і згадує про катастрофу, немов проживає ті події знову. Пані Людмила до останнього вірила, що разом із чоловіком повернуться в стіни рідної квартири.

– Причина моєї віри, нашої віри з ним – разом дуже багато сил кинули на ліквідацію наслідків аварії перших 2 роки в Чорнобилі відпрацювало майже 250 тисяч людей, – розповідає Людмила Поліщук
Від трагедії тратили здоров’я усі з родини Поліщуків, а її чоловік у віці 45 років відійшов у вічність.
– В мене в хаті почалися перші мерці, в мене чоловік вже 3 пішов з хати. І я вже, коли його хоронили, свої ключі від квартири кинула в яму, – розповідає жінка.

Ліквідаторка розповідає: годинник їхнього музею назавжди зупинився об 1:23, саме тоді стався вибух. Вона пам’ятає абсолютно все що відбувалось після: евакуацію, роботу у штабі з ліквідації наслідків, хворобу чоловіка і навіть те, як через аварію мало не втратила власних дітей. Жінка зазначає: доза радіації була настільки високою, що прилади для її вимірювання просто виходили з ладу.

– Я коли в зоні пропрацювала 4 місяці, там захворіла. Мені не можна вже було в Києві жити ніде. І чоловікові сказали: якщо ти хочеш, щоб в дітей була мама, то вивозь жінку звідси. Вивозь подальше від Києва. І так ми приїхали в Тернопіль

Людмила Поліщук зазначає – катастрофа забрала у неї чимало, але попри все вона радіє кожній миті свого життя та цінує те що має зараз.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,