17.05.2024

Представники ОПОРИ перевірили виборчі дільниці на доступність

Креатор буд

За 5 років, а саме до 1 січня 2025 року, усі приміщення виборчих дільниць в Україні мають зробити доступними для проведення виборів. Це передбачено виборчим кодексом. Перед місцевими виборами 2020 представники громадянської мережі ОПОРА перевірили 25 дільниць на Тернопільщині на доступність. Які ж висновки вони зробили?

Жодне із перевірених приміщень не є доступним для людей з інвалідністю чи маломобільних верств населення – це вагітні жінки, літні люди, батьки з дитячими візочками, особи, які мають порушення зору та інші.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав у Тернопільській області Ольга Мазаєва розповіла, що особисто проводила моніторинг виборчих дільниць на предмет доступності в області. У липні-серпні об’їздила 25 дільниць в різних районах. Серед них немає жодної доступної. Що ж таке доступність? Ольга Мазаєва зауважує, що ЦВК спільно із громадськими організаціями розробила критерії доступності на підставі державних будівельних, санітарних норм, які забезпечують маломобільним групам населення можливість дістатися до ВД без проблем.

Зокрема, йдеться про те, що мають бути пандуси, дільниці мають бути на 1 поверсі, а не на 2-му чи в підвалі, що нерідко зустрічається, до прикладу, в Тернополі. Має бути відповідна ширина дверей, щоб могла проїхати людина на візку, мають біти ліфти, вище або нижче 1-го поверху. Тобто, є ряд вимог, які повинні забезпечити органи місцевого самоврядування для виборчих дільниць.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,