19.04.2024

Паски безпеки – для всіх, а пішоходи мають “світитися”: запрацювали нові ПДР

Ваша реклама

Нові правила дорожнього руху для водіїв, пасажирів, пішоходів та велосипедистів. Серед змін – кермувальники та пасажири, зокрема, у таксі, мають бути пристебнутими під час руху завжди – і на передньому кріслі, і на задньому.

Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький нововведення в ПДР називає революційними.

Майор поліції, начальник відділу адміністративної практики Управління патрульної поліції у Тернопільській області Руслан Хом’як каже, окрім вищезгаданих змін також необхідно користуватися ременем й інструкторам, які навчають водінню.

Виняток становлять водії та пасажири з інвалідністю, якщо пристебнутися “фізіологічно неможливо”, а також ті, хто їде в оперативних та спеціальних транспортних засобах – поліція, швидка, пожежна.

Є нововведення також для велосипедистів та пішоходів. Зокрема, велосипедистам тепер можна рухатися смугою для маршрутних транспортних засобів. Для пішоходів ж додали обов’язково в темну пору доби позначати себе світлоповертальними елементами. Це може бути стрічка, наклейка, жилетка.

Руслан Хом’як наголошує, знати правила дорожнього руху мають усі. Не тільки водії, які проходять спеціальне навчання, а й інші учасники, адже за порушення встановлених правил передбачена, окрім попередження, і фінансова відповідальність.

Зокрема, за не користування ременем безпеки відповідальність на водіїв – штраф 51 гривня. Пішоходам ж загрожує попередження або такий же штраф. Для велосипедистів – це 85 гривень штрафу, додає Руслан Хомяк, а якщо пішохід чи кермувальник двоколісного транспорту під час порушення були напідпитку – 136 гривень.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,