02.05.2024

“Пакунок малюка” можуть відмінити, натомість давати породіллям гроші

Креатор буд

Тернопіль від квітня без “Бейбі-боксів”. Героїня нашого сюжету породілля Мар’яна розповіла, що пакунку малюка не отримала.

Мар’яну разом з донечкою виписують додому. Кульки, квіти, щаслива родина поруч, та от подарунка від держави – обіцяного пакунка малюка, жінці не вручають. Мар’яна каже, що не покладала не нього особливих надій, та, зауважує, якби отримала, то це було б добре.

Мамуся розповідає, більшість речей залишилося ще від старшої дитини. Але додає, що будь-яка допомога, чи то необхідні речі, чи гроші, звичайно, не завадять. Особливо, на перших етапах життя малюка.

Не всі породіллі мають елементарний набір речей для дитини. Багато сімей розраховували саме на пакунок малюка. Та в перинатальному центрі кажуть – вже давно їх від держави не отримували.

Завідувачка відділення неонатального догляду та лікування новонароджених перинатального центру КНП «Тернопільська міська лікарня №2» Наталя Бадюк розповідає, що вже кілька місяців віддають жінкам довідки та надають номера телефонів у відділи соціального захисту, куди вони мають звертатися.

Жінка має написати заяву, що не отримала «Бейбі-бокс», а тоді – чекати рішення. В управління соцполітики кажуть, що станом на сьогодні у нашій області вже є 1012 звернень про неотримання пакунків малюка, розповів директор Департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА Вадим Боярський.

Та чи отримають вони пакунок з речами – наразі невідомо. Адже Міністерство соціальної політики пропонує взагалі відмінити «бейбі-бокси» та замінити їх грошовою виплатою. Вадим Боярський зазначає – це пов’язано з незавершеними тендерними процедурами, які розпочало Міністерство соціальної політики. Додає – Міністерство соціальної політики зараз розробляє урядове рішення щодо можливої заміни пакунку малюка грошовою компенсацією вартістю такого ж самого пакунку малюка.

Якою буде ця сума – не кажуть, але у Мінсоцполітики заявляли, що обмежили вартість бейбі-бокса до 5-ти тисяч гривень. Туди входило 25 найменувань.

Тепер у матусь виникає запитання – чи зможуть вони за 5 тисяч купити усе, що треба дитині у перші дня життя? А навіть якщо й так, то ця сума потрібна матерям саме при народженні, коли потрібно збирати речі в пологовий.

Нагадаємо, ідею підтримки родини при народженні малюка безоплатним набором базових речей першої необхідності, запозичили у Європі. В Україні ж впровадили таку практику з вересня 2018-го року.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,