20.04.2024

Обережно – булінг: в Україні змінили покарання за цькування дітей у школі

Ваша реклама

“Ні” – булінгу у навчальних закладах. З вересня 2020 за цькування у школі порушникам загрожує не лише штраф, а й значно суворіше покарання – профілактичний облік. Таке рішення прийняли у Міністерстві внутрішніх справ України.

Працівники поліції зазначають, вирішувати який засіб покарання застосують до порушника будуть у суді.

Старший інспектор відділу ювенальної превенції ГУНП у Тернопільській області, капітан поліції Микола Подлецький розповів, що такі діти будуть перебувати на обліку впродовж року, і з ними проводитимуть  відповідну профілактичну роботу, зі залученням соціальних служб для того, щоб мінімізувати фактори вчинення булінгу в подальшому цією дитиною відносно інших.

Якщо покаранням стане штраф, то за перший раз вчинення булінгу батькам дитини потрібно сплатити від 860 до 1700 гривень. За повторне порушення сума становитиме уже 3500.

У Тернопільській області протягом 2020 уже зафіксували низку звернень у поліцію щодо цькування дітей під час навчання. Йдеться про 18 адміністративних протоколів на дітей, на батьків і, серед них випадок – на директора школи, каже Микола Подлецький.

У поліції області зазначили, часто діти бояться повідомляти про знущання в школі. Тому слідкувати за цим повинні батьки та вчителі. Адже після подібного страждають обидві сторони конфлікту, а найважливіше – діти, психіка яких є дуже хиткою.

Начальник служби психологічного забезпечення ГУНП у Тернопільській області Михайло Козюк розповів, що психологи Національної поліції безпосередньо приймають участь в тих провадженнях чи тій роботі, яка стосується булінгу. Працюють як зі стороною, яка зазнала булінгу, так і з особами, які спричиняють цей булінг. Доводиться також і працювати з батьками, які виховують тих чи інших учасників цього процесу.

Щоб дізнатися, чи є булінг у школах нашого міста і як підлітки із ним борються, наша знімальна група завітала в один із навчальних закладів.

Учень 10-Б класу Тернопільської ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 Тігран Залян розповів, що у їхній школі постійно проводять лекції на тему боулінгу, та як можна цьому запобігти. Школа бере активну участь у конференціях на тему булінгу, зокрема,  у конференції «16 днів проти насильства».

Учениця 11-А класу Тернопільської ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 Софія Пашкевич розповіла, що була жертвою булінгу з 6-го по 8-й клас. Каже, допоміг у ситуації психолог, адже дітям впоратися в таких обставинах – важко.

Учень 10-Б класу цієї ж школи Лука Даниленко зазначив, що коли діти зізнавалися, що вони потерпають від булінгу, то це швидко вирішували з адміністрацією навчального закладу.

Учень 11-Б класу Тернопільської ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 Василь Чорніцкий також зізнався, що мав справи з боулінгом у попередні роки, але з часом зрозумів, що такі ситуацію можна вирішити з допомогою вчителів. Каже, головне – не боятися про це повідомити.

Експерти рекомендують – ніколи не залишайте булінг та його ініціаторів без покарання. Не залежно від того хто ви – батьки, учитель, класний керівник чи директор школи, повідомляйте про випадки цькування дітей у поліцію.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,