29.03.2024

Неймовірні краєвиди та водоспади: у Дністровському каньйоні відкрили  новий екомаршрут

Ваша реклама

Новий туристичний маршрут. Екологічну стежку протяжністю 5,5 кілометрів відкрили на території Національного природного парку “Дністровський каньйон”. Розташована вона поблизу сіл Устечко та Нирків, Заліщицького району. До маршруту стежки увійшли: лісове джерело, водоспад “Дівочі сльози”, грот “Келія” та Джуринський водоспад.

Перший туристичний об’єкт грот “Келія”. У давнину він мав значно більші розміри – 3 метри висоти та 6 метрів глибини. Щодо виникнення печери існує легенда. Екскурсовод Аркадій Сідоров розповів, що приблизно з 1920 року до 1939 тут жив монах відлюдник Михайло. Кажуть, усамітнився тут на довгих 19 років.

Наступна локація, чи не найбільше привертає увагу туристів водоспад “Дівочі сльози”. Його висота – майже 5 метрів. Минулого року соцмережами ширились чутки, що водоспаду «Дівочі сльози» біля Дністровського каньйону більше немає, через те, що скеля обвалилась і впала у каньйон. Жителі сіл, розташованих неподалік екологічної стежки, пояснюють – інформація стосується іншого водоспаду, розташованого в Івано-Франківській області. Адже таких водоспадів безліч і усі вони мають назву “Дівочі сльози”.

Неподалік розташоване джерело святої Анни, де можна напитись прохолодної води. Останнім пунктом екостежки є Джуринський водоспад. Висота його сягає 16-ти метрів. Це – найвищий рівнинний водоспад України.

Оскільки територія екостежки вкрита лісами, є випадки, коли туристи втрачають орієнтир на маршруті. Тому, на шляху до усіх об’єктів встановили туристичні маркери, інформаційні стенди. Зробили це в рамках спеціального проекту “Точки порятунку “, який вперше на території області реалізували саме на цьому маршруті.

Начальник пошуково-рятувального відділення аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України у Тернопільській області Сергій Яворський розповів, що людина може зателефонувати на один з номерів вказаних на табличці. Відповідно,  до інструкції, диспетчер служби порятунку може оперативно встановити її місце знаходження та направити підрозділ на допомогу.

Зауважижмо, відкрили екостежку з нагоди 10-ї річниці Національного природного парку «Дністровський каньйон» на Тернопільщині. Вона створена для любителів пішохідного та велотуризму.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,