06.05.2024

На Тернопільщині вшанували пам’ять воїнів УПА

Ваша реклама

Неподалік села Бодаки, Збаразького району, знаходиться могила 48 українських вояків УПА. Щороку там організовують хресну ходу та молебень.

Архиєпископ Тернопільський і Кременецький ПЦУ владика Нестор зауважив, що саме на цьому місці вже четвертий рік поспіль збираються люди, вшановуючи воїнів УПА, захисників України, які боролися тоді, коли українська держава була в найважчих обставинах, тоді, коли держава, як така, не існувала. Але вони, як справжні патріоти, як ті, хто хотіли, щоб в України було майбутнє, боролись, боролись до останнього, не маючи підтримки ні від кого, крім народу. Тому нам слід навчатися на їхньому подвигу і розбудовувати наше краще майбутнє.

Символічну братську могилу давно могли знищити, але старожили не дали цього зробити і роками зберігали пам’ять про загиблих.

Протягом останніх років цим місцем опікується народний депутат України VII та VIII скликань від ВО «Свобода» Михайло Головко. За цей час тут встановили пам’ятник і збудували каплицю, зауважив Вишнівецький благочинний протоієрей Святослав Швець.

Михайло Головко ж каже, що неабияк важливо збиратися у цьому місці, щоб віддати шану тим, хто віддав свої життя за українську землю, бо не має нація майбутнього, якщо не пам’ятає своїх героїв.

Бій на цьому місці відбувся у червні 44-го. Місце розташування криївки українських патріотів ворогу видали односельчани, розповідає житель села Бодаки Володимир Біляс. Серед загиблих у бою – його рідний дядько Андрій, тому історію запеклого бою він знає з розповіді матері. Каже, що неподалік був німецький аеродром, і постовий стояв на посту та дивився в бінокль. Підійшов місцевий житель і показав куди треба дивитися, де якраз несли вечерю. Наступного вечора, коли їх здали, Ланівці, Кременець, Шумськ і Збараж з’їхалися і їм сказали здатися, вийти. А вони сказали – ні.

У тому нерівному бою ворог здобув перемогу, кинувши гранату у криївку. Однак, під час історичної реконструкції бою перемогу здобувають повстанці. А ще, щороку тут знову лунають повстанські пісні та розгортається польова кухня.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,