19.05.2024

На Теребовлянщині конфлікт через земельну ділянку, на якій, можливо, був цвинтар

Креатор буд

У селі Струсів, Теребовлянського району – конфлікт. Виник він між місцевими мешканцями через земельну ділянку. Наша знімальна група була на місці, щоб дізнатися у чому суть проблеми.

У редакцію “Т1 новини” звернулася мешканка села Струсів пані Марія. Жінка розповіла, що один із тамтешніх жителів незаконно використовує у сільсько-господарських цілях земельну ділянку цвинтаря. Каже, саме там два століття тому ховали померлих від холери.

На перший погляд ділянка, про яку нам розповідала пані Марія, виглядає як звичайне поле. Проте жителі села запевняють, що на цьому місці знаходиться старий цвинтар.

Та це не завадило одному з місцевих мешканців облаштувати там город. Обурені люди кажуть – всі старожили села знають, що на цьому місці знаходиться холерний цвинтар.

Землевпорядниця сала Наталія Морен запевнила, що вищезгадану ділянку нікому у власність не передавали. Все ж і документального підтвердження того, що там був холерний цвинтар – немає.

Аби розібратися у цій історії наша знімальна група поїхала і до чоловіка, який користується тією земельною ділянкою. Він погодився показати, яка ж частина землі дійсно йому належить. Але на місці з’ясувалося, що пан Ярослав  користується частиною поля, попри те, що документів на неї немає. Після перепалки з іншими мешканцями, обурений чоловік поїхав.

Вже коли наша знімальна група поверталась до Тернополя – зателефонував сільський голова Струсова Роман Бойко, якого не було на місці під час нашого візиту. Під час зустрічі він запевнив, що ситуацію будуть з’ясовувати на місцевому рівні. Щодо чоловіка, який незаконно користується землею також знайдуть методи впливу.

Відкритим наразі залишається питання, чи дійсно на вищезгаданій ділянці знаходився холерний цвинтар. У сільській раді проводити жодних досліджень поки не планують, адже кажуть – коштує така процедура чимало коштів. Жителі ж Струсова запевняють – стоятимуть на своєму до кінця. Хочуть, аби цю територію огородили та відповідно позначили. Готові це зробити й самостійно.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,