25.04.2024

Мовний омбудсмен: Вимагаємо зберегти ЗНО з української мови та літератури для всіх

Ваша реклама

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури для всіх. Як передає Укрінформ, про це він написав у Фейсбуці.

“Ми підготували відкрите звернення до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, адже, як і ви, вважаємо, що вилучення української літератури як обов’язкового навчального компонента з тестових випробувань вступників – це одна з найбільших загроз як щодо освітньої реформи, так і загалом державної гуманітарної політики, тому такі експерименти нам не потрібні. Вимагаємо зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури для всіх”, – написав Кремінь.

Натомість він пропонує розробити тестові завдання кількох рівнів складності з української літератури для вступників залежно від того, на які спеціальності вони вступатимуть: “гуманітарні” чи “технічні”.

Кремінь додав, що звернення до глави уряду вже підтримали виші, академіки, професори, науковці, шевченківські лауреати, письменники та музиканти. Це, зокрема, Львівський національний університет імені Івана Франка, Київський університет імені Бориса Грінченка, Луцький національний технічний університет, Національний університет «Острозька академія», Іван Леньо (гурт «KOZAK SYSTEM»), Сергій Фоменко (гурт «Мандри»), Сергій Танчинець (гурт «БЕZ ОБМЕЖЕНЬ»).

Як повідомлялося, у 2021 році Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) запропонує абітурієнтам два формати тесту з української мови.

Випускники матимуть можливість самостійно обирати, яку саме роботу виконуватимуть під час ЗНО: сертифікаційну роботу з української мови (містить лише завдання з української мови) чи сертифікаційну роботу з української мови та літератури.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,