29.03.2024

Місцеві вибори 2020: як змінити виборчу адресу онлайн

Ваша реклама

Місцеві вибори відбудуться 25 жовтня. Ті, хто проживає у Тернополі, але зареєстрований в іншому населеному пункті, зможуть проголосувати змінивши виборчу адресу. Для цього необхідно звернутися у відділ ведення державного реєстру виборців у міській раді.

Власне, є два варіанти процедури.

Спосіб перший – прийти у відділ ведення державного реєстру виборців із документами і заповнити заяву. Не забудьте маску і рукавички, адже карантин триває. Другий спосіб – заповнити заяву онлайн. Фахівці якраз це й радять, адже в такому випадку процедура і простіша, і безпечніша. Чи так це – перевіряла наша журналістка Яна Полухіна.

Щоб оформити елекронний підпис, скористалася додатком одного із державних банків України. Процедура досить проста: обираємо надійний пароль, проходимо перевірку через одноразовий смс-код і все готово. Це зайняло близько 5-ти хвилин.

Тепер необхідно заповнити заяву.

Та спершу з’ясуємо, хто може її заповнювати і які документи для цього потрібні.

Начальниця відділу ведення державного реєстру виборців ТМР Ірина Бурда каже, що для цього необхідно мати певний перелік документів. Наприклад, договір оренди житла, право власності на житло, свідоцтво про шлюб та інші документи, які підтверджують проживання людини на даній території.

До таких належать і довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Заходимо до особистого кабінету виборця. Обираємо “заяви, запити” і тут проходимо ідентифікацію за допомогою електронного підпису.

Не виходить. Кілька разів наша журналістка пробувала оновити сторінку, але безрезультатно. Тоді зайшла через інший браузер. Не з першої спроби, але процес пішов. За допомогою електронного підпису Яна таки потрапила до свого кабінету.

Заповнивши необхідну інформацію Яна зайшла на сторінку «заяви, запити», де обрала поле “Звернення щодо зміни виборчої адреси”, а там – «заява, щодо зміни виборчої адреси», далі – «мотивоване звернення ВПО» і заповнила необхідне.

Спершу ввела дані зареєстрованого місця проживання, тобто старої виборчої адреси, далі – нову адресу, де живе зараз. Ви голосуватимете на тій дільниці, до якої належить ця адреса.

Далі сфотографувала і завантажила документ, який підтверджує фактичне проживання. Далі натисла “подати заяву”. Ще кілька без пекових перевірок, ідентифікація через електронний підпис і все – заяву подано.

Лист-підтвердження прийшов на електронну пошту. Тепер заяву мають розглянути, а результат також надіслати на електронну пошту.

Зауважимо, змінити виборчу адресу можна до 9-го вересня. Перед виборами, які мають відбутися 25-го жовтня, у вашу поштову скриньку принесуть запрошення на місцеві вибори, із вказанням вашої виборчої дільниці.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,