20.04.2024

Майстрині з Підволочиська відтворили вбрання часів Київської Русі

Креатор буд

Майстриня вишивки з Підволочиська Слава Луків створила вбрання, яке є точною копією того, що носили в Х столітті. Наша знімальна група спілкувалась із заслуженою майстринею України та її донькою, яка, до речі, теж вишиває.

Сукня «Київська Русь» – точна копія вбрання, яке носили ще в Х столітті. Його авторка Слава Луків розповідає, знайшла ідею в історичному журналі, а ескіз малювала власноруч не один день.

Вишивали сукню золотими нитками двоє:  мати – Слава Луків та її донька – Надія Радзіх. Вишивальниці вважають її скарбом своєї колекції і родинним оберегом. Адже кожен із символів має особливу енергетику і захищає від лихого ока.

На виробі можна побачити і дерево життя, і лева, який був символом геральдики галицьких князів.

Слава Луків розповідає, про магію усіх орнаментів відомо небагато, але закодувати в них щасливу долю – можливо. Енергетика, молитва та думки з найкращими побажаннями відіграють свою роль, переконана жінка.

Кожен виріб матері та доньки – унікальний, бо виконаний в єдиному екземплярі. Настил, низинка, яворівка, гладинка, мережка, стебнівка, макраме, гладь – це лише частина технік, якими вишивають ці жінки. Зізнаються, цим ремеслом займалися ще їхні прабабусі, тож передали у спадок. А особливою своєю роботою називають вишивальніці “Рушник єдності”. Це спільна робота, яка поєднує різні техніки. Адже, розповідають, майстри західних областей вишивали ромбами, а східних – квітами.

Майстрині переконують, наш регіон цілком може мати свій унікальний візерунок. Вишивальниці навіть знають, які узори характерні для Тернопільщини. Це прослідкували по вишиванках своїх предків. До прикладу, використовували червоно-чорні геометричні візерунки.

Жінки входять до Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Вишивають сорочки, рушники, картини, ікони та, навіть, сумки. Їхні вироби носять в Америці, Канаді та Франції. Слава Луків і Надія Радзіх переконані, що вишиванка – генетичний код українців, який передається в спадок.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,