25.04.2024

Ліс на Гусятинщині під загрозою: місцевий житель б’є на сполох через знищення дубів

Ваша реклама

Пан Петро живе у селі Сорока, на Гусятинщині чи не все життя. Із дитинства пам’ятає і ліс, який росте неподалік. Зауважує, останнім часом під час санітарних рубок зрізають дуби, а хворі дерева лишають. Про це чоловік написав у зверненні до Прем’єр Міністра України.

“Одного разу зайшов у ліс і побачив, що багато дерев, особливо дуб, зрізано і вони сказали, що це санітарна рубка. Але поруч лежали дерева, які із корінням вирвані, вони їх не чіпали, вирізали тільки дуба. Це мене спонукало написати листа в Кабінет Міністрів”, — розповідає Петро Марків.

Звернення принесло результати. На Гусятинщину зі Львова приїхав фахівець, аби провести перевірку. Йому пан Петро розповів про ще одне спостереження, що у лісництві не доглядають за молодими дубами, які висаджують.

“Зараз, в даному випадку перевіряли лісові культури, їхню приживлюваність. Культури я рахую в задовільному стані. Приживлюваність вийшла 95 відсотків, ми заклали пробну площу. Рахував і Марків”, — пояснює начальник відділу нагляду за дотриманням правил ведення лісового господарства ДСЛП “Львівлісозахист” Ігор Пацула.

Та пан Петро такою перевіркою незадоволений. Каже, відповідно до норм відстань між саджанцями повинна бути 70 см, а насправді, як виявили під час перевірки — 50-60 см. Це, на думку чоловіка, спотворює загальну картину.

Два дні фахівець зі Львівщини проводив перевірку, щодо дотримання нормативно-правових актів з ведення лісового господарства в обході номер 1 Гусятинського лісництва.

Через кілька днів пан Петро отримав офіційну відповідь від Державного агентства лісових ресурсів.

За висновками проведеної перевірки фахівці підтвердили, що відстань між саджанцями не завжди 70 см, що є відхиленням від затвердженого проєкту лісових культур.

Але у звіті зауважили, що відповідно до перевірки приживлюваність 95 відсотків.

“Вони посадили, так як вони кажуть не 3500 дерев. Якщо порахувати відстань між деревами, то вони посадили 4545 дерев, тобто приживлюваність 74%. Це за півроку неповних 26% дерев вже знищено, тому що ніхто їх не доглядає”, — каже Петро Марків.

В ході перевірки знайшли підтвердження і словам пана Петра про те, що подекуди санітарну рубку дерев провели не якісно.

Відтак, пан Петро написав іще одного листа до Прем’єр-Міністра, де виклав своє бачення проведеної перевірки і попросив, зокрема, за допомогою прокуратури зробити інвентаризацію посадженого дуба за останні 10 років.

Як виявилось, не даремні скарги Петра Марківа і на обласне управління лісового та мисливського господарства. Мовляв, там його звернення не брали до уваги і просто ігнорували. Пан Петро висловив припущення, що знищення дуба проводить за відома керівника відомства — Олега Яремка.

До роботи останнього мають зауваження й активісти нововідкритого офісу  “Стоп корупції” у Тернополі.

“Є ряд зловживань і одне із них — це безпосередньо корупція в лісозаготівельній галузі і взагалі в лісовому господарстві. Мова йде про пана Яремко. Вважаю, що його дії не професійні”, — наголошує голова правління ГО “Стоп Корупції” Ігор Бондарчук.

Наразі проблеми з лісом на Гусятинщині таки не вирішені. Але маємо підтвердження, що за дорученням Офісу Генерального прокурора звернення Петра Марківа передали на розгляд в Чортківську прокуратуру. Викладену там інформацію мають перевірити.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,