29.03.2024

Кований каркас і різьблені ікони: іконостас ручної роботи встановили у храмі в Зборові

Ваша реклама

Ікона Ісуса Христа – Євхаристія – перша, з тих, які вставили в унікальний іконостас у храмі Прокатедрального Собору Преображення Господа і Спаса Нашого Ісуса Христа (УГКЦ) у Зборові. Каркас іконостасу – кований, а картини – ручного різьблення.

Ідея створити такий іконостас виникла в отця Віталія Вовка, який є адміністратором парафії, ще за студенства. Із 2015 року він, саме тут, зміг втілити задумане у життя. Каже, ідею підтримали парафіяни, коли нею поділився.

Спершу знайшли проектанта – це Віталій Городецький зі Львова. Макет змінювали 8 разів, поки не погодили остаточний варіант. Його, до слова, затвердив митрополит Василій. Тоді почали пошук ковалів, а це виявилося не так просто. Спочатку ніхто не наважувався взятися за таку роботу, погодилися Володимир та Оля Загребельні з смт. Козлів.

Завдяки їхній праці, за півроку каркас іконостасу був готовий, розповідає отець Віталій. Нелегко було знайти і майстра, який виготовить різьблені ікони. Важливо було, аби всі роботи виконувалися вручну, адже йдеться  про сакральну споруду. А саме ручна праця, зауважує отець Віталій, сприяє наповненню храму Божим духом.

Всі ікони створив майстер із Івано-Франківщини – Володимир Кіндрачук. Робота різьбяра вражає. Близько 3-х років загалом знадобилося на виготовлення іконостасу, а різьблення ікон зайняло найбільше часу, пояснює отець Віталій.

Традиційно іконостас має три рівні. Найнижчий ряд – старозавітній. Тут, до прикладу, дві ікони – жертва Авраама і зустріч Авраама із Мелхіседеком, а на святих воротах – подвійна ікона Благовіщення та чотири євангелісти.

Традиційно, на третьому ярусі можна побачити 12 ікон, які символізують найбільші свята у році. Та оскільки у різьбі деякі елементи важко передати яскраво, пішли іншим шляхом – вирішили зробити апостольський ряд в розгорнутій іконі Євхаристії.

Кований іконостас із різьбленими іконами – справжня окраса собору Преображення Господа і Спаса нашого Ісуса Христа у Зборові. Його освятили на храмовий празник. Загалом, каже отець Віталій, має ще багато планів щодо відновлення храму.

Додамо, собор, де розміщений іконостас, заснували ще 1794 року, фундамент святині заклали ще раніше – у 1670-му. Про це свідчить наріжний камінь. Зараз також реставрують зовнішні стіни церкви, після чого отець Віталій планує розписати стіни всередині.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,